Illegális migránsok százai ostromolják Spanyolország határát

Keddre virradóra a hatóságok szerint több mint hétszáz határátlépési kísérlet történt Ceutánál. Az illegális migránsok úszva próbálnak átjutni Marokkóból Spanyolországba.

2024. 08. 27. 11:03
Migránsok egy csoportjamegérkezett La Restinga kikötőjébe
Migránsok egy csoportjamegérkezett La Restinga kikötőjébe Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozódik a migrációs krízis a Spanyolországhoz tartozó Ceutában. Azután, hogy vasárnap a tarajali strandot ki kellett üríteni az úszva érkező és a helyiek között elvegyülni próbáló bevándorlók miatt, kedd hajnalban ismét több mint hétszáz határátlépési kísérlet történt az enklávéban. A csendőrség beszámolója szerint az eddigiekkel ellentétben azonban a határsértők most nem egyszerre indultak útnak, hanem órákon keresztül, folyamatosan tartóztatták fel, illetve húzták ki őket a vízből. A többségük marokkói és algériai állampolgár.

A spanyol csendőrséget képviselő egyik szakszervezet hétfőn sürgős segítséget követelt a belügyminisztériumtól. Azt akarják elérni, hogy a tárca haladéktalanul növelje az ügynökök és a hatósági felszerelések létszámát is, mert egyre nehezebben tudnak megbirkózni a már több mint két hete tartó ostrommal. A szóvivőjük szerint kifejezetten az okoz nehézséget, hogy a migránsok a megszokottól eltérően, a határkerítés ostroma helyett most következetesen a tenger felől érkeznek, nagyobb területen szóródnak szét, ráadásul a párás időnek köszönhetően sokkal könnyebben el tudnak bújni a hatóságok elől.

Ceuta elnöke, Juan Jesús Vivas szintén a központi baloldali kormányhoz intézett felhívást, aki szerint ha nem történnek lépések, nem fogják bírni azt a hatalmas nyomást, ami a városra helyeződik. A kiskorúaknak fenntartott befogadóállomáson 132 főt tudnának ellátni, ehelyett viszont már közel félezer gyerekre felügyelnek.

Kapacitásunk és befogadóközpontjaink összeomlása nyilvánvaló, megkérdőjelezhetetlen

 – fogalmazott Vivas, aki ezután ismét hangsúlyozta, hogy a náluk lévő migránsok egy részét azonnal át kell szállítani más régiókba. Egyúttal köszönetet mondott a spanyol hatóságoknak a kiváló munkájukért, valamint Marokkónak az együttműködésért.

A ceutai migrációs válsággal egy időben a Kanári-szigeteken is drámai a helyzet. A tengeri mentőszolgálat csak hétfőn 136 illegális bevándorlót mentett ki a vízből El Hierro közelében, köztük nyolc nő, két kiskorú és egy csecsemő is utazott.

A regionális elnök, Fernando Clavijo ismét megpróbálta felhívni a központi szocialista kormány figyelmét arra, hogy a befogadóközpontjaik megállás nélkül az összeomlás határán állnak és már nem elég, ha Pedro Sánchez segítségnyújtásra utaló ígéreteket tesz, hanem tényleges lépésekre van szükség. A kormányfő múlt pénteken személyesen látogatta meg őt és azt ígérte neki, hogy még idén legkevesebb húszmilliárd forintnak megfelelő összeget biztosít számára, hogy enyhítse a migrációs nyomást.

Sánchez eközben egy diplomáciai körutazást kezdett meg hétfőn, amelynek során felkeresi azoknak az afrikai országoknak a vezetőit, ahonnan a legtöbb illegális migráns útnak indul Spanyolország és egyben Európa felé. A szocialista spanyol kormányfő célja, hogy velük együttműködve keressen megoldást az illegális migrációs áradat megfékezésére.

A miniszterelnök utazásával egy időben lesz harminc éve annak, hogy az első, bevándorlókkal teli csónak megérkezett a Kanári-szigetekre és megszületett a „Kanári-útvonal”, amit a migránsmaffia azóta is töretlenül használ arra, hogy migránsok tömkelegét juttassa át Afrikából Európába. 1994 óta már körülbelül 230 ezer ember használta ezt a veszélyes útvonalat, több mint ötven százalékuk pedig az elmúlt négy évben érkezett a szigetvilágba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.