Izrael megelőző csapást mérhet Iránra

Az izraeli megelőző csapás akkor következhet be, ha a hírszerzésük azt mondja, hogy küszöbön áll a támadás. A miniszterelnök és az ország védelmével megbízott tisztviselők mérlegelik a lehetőségeket. Kijelentették, hogy az Izrael által meghozott megelőző intézkedések csak akkor lehetségesek, ha teljes bizonyosság van arról, hogy az Irán szándékaival kapcsolatos hírszerzés pontos.

2024. 08. 05. 10:05
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond 2024. augusztus 4-én. (Fotó: Naama Grynbaum / POOL / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre közelebb van a teljes körű háború a Közel-Keleten. Mint arról a lapunk korábban már beszámolt, az amerikaiak szerint akár hétfőn is megtámadhatja Irán Izraelt. Erről beszélt Antony Blinken külügyminiszter. 

A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban. (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)
A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban. (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Izrael most megelőző csapás indítását fontolgatja Irán elrettentésére. Erre akkor kerülhet sor, ha minden kétséget kizáró bizonyítékokat szereznek arra vonatkozóan, hogy Teherán támadásra készül – jelentette a héber sajtó, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap esti találkozóra hívta össze Izrael biztonsági vezetőit. A találkozón mások mellett részt vett Yoav Gallant védelmi miniszter és az IDF vezérkari főnöke is.

Izrael felkészül a támadásra

Egyre többen állítják, hogy Irán valószínűleg megtámadja Izraelt a következő napokban vagy hetekben. A Közel-Keleten az eddiginél is még jobban megnőtt a feszültség a Hezbollah egy magas rangú parancsnokának és a Hamász legfelsőbb politikai vezetőjének múlt heti meggyilkolását követően. A világon pedig többen is egy kiterjedt regionális háborútól tartanak.

A The Times of Israel izraeli napilap cikke szerint Izrael nem tudja biztosan, mit várhat Irántól és meghatalmazottaitól, és így számos lehetőségről tárgyalnak arra vonatkozóan, hogy miként tudnak a legjobban reagálni egy várható támadásra vagy esetleg megelőzni azt.

A Netanjahuval folytatott megbeszélésen szóba került egy Irán elleni csapás lehetősége is. Erre, mint elrettentő intézkedésre tekintenek – számolt be a Ynet, bár biztonsági tisztviselők hangsúlyozták, hogy egy ilyen lépést csak akkor engedélyeznek, ha Izrael megkapja a határozott hírszerzési értesüléseket, amelyek megerősítik, hogy Teherán saját támadást készül indítani.

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond 2024. augusztus 4-én (Fotó: Naama Grynbaum/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.