Kést vágna a zsidók nyakába a belga író

Az Európai Zsidó Egyesület (European Jewish Association, EJA) azzal vádolja az egyik belga magazint, hogy zsidók megölésére szólított fel.

2024. 08. 08. 9:10
Illusztráció (Forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási felháborodást váltott ki a zsidó szervezetek körében nem csupán Belgiumban, de Európa-szerte a Humo belga magazin cikke, amelyben Herman Brusselmans flamand író gyakorlatilag a zsidók megölésére szólított fel – számol be róla a Politico brüsszeli hírportál. Írásában Brusselmans úgy fogalmazott, hogy amikor látta egy, a romok között az anyjáért kiáltó palesztin kisfiú képét, elképzelte a saját feleségét és kisfiát hasonló helyzetben, és annyira felbőszült, hogy legszívesebben kést vágott volna minden zsidó torkába, akivel találkozik.

Zsidó kipák
Zsidó kipák (Forrás: Pixabay)

Bár a lap azzal védi Brusselmanst, aki korábban is került már bajba nyers nyelvezet miatt, hogy az írás szatirikus jellegű volt, a zsidó szervezetek szerint átlépett egy határt.

Az írás „pszichopata” és „valódi erőszakra hív fel” – idézi Menachem Margolint, az Európai Zsidó Egyesület (European Jewish Association, EJA) elnökét a szervezet közleménye.

A szervezet bocsánatkérést és Brusselmans azonnali felfüggesztését követeli a laptól és jogi lépéseket is tesz.

Egyes neves rabbik szerint a szatirikus hangnem dacára Brusselmens cikke gyakorlatilag normalizálja az antiszemitizmust és a zsidók elleni erőszakot. Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke attól tart, hogy Brusselmans szavai valódi erőszakra ösztönöznek.

Egy olyan országban, mint Belgium, ahol nagyon nagy a bevándorló népesség, úgy gondolom, hogy az embereknek sokkal óvatosabban kell bánniuk azzal, hogy mit mondanak

– fogalmazott Goldschmidt.

Az ügyben megszólalt Idit Rosenzweig-Abu, Izrael belgiumi nagykövete is.

Mi lenne, ha valaki a belga sajtóban azt mondaná: »Annyira dühös vagyok, hogy kést akarok döfni minden muszlim nyakába, akivel találkozom?«

– tette fel a költői kérdést az X-en a diplomata.

A felelőtlen írás egy olyan időszakban látott napvilágot, amikor Európa-szerte egyre nagyobb problémát  okoz az antiszemitizmus terjedése. Mint arról beszámoltunk, Németországban Antiszemitizmus-kutató és Információs Központok Szövetsége (RIAS) jelentése szerint az elmúlt évben 83 százalékkal emelkedett az antiszemita incidensek száma. Még aggasztóbb, hogy nőtt a különösen erőszakos incidensek száma is.

Bár fizikai erőszakra nem került sor, Csehországban is meredeken emelkedett az antiszemita fenyegetések száma az elmúlt évben – írja a Breitbart amerikai hírportál. A Zsidó Közösségek Szövetségének éves jelentése szerint 90 százalékos növekedést regisztráltak.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.