Kettős mércét alkalmaz a brit rendőrség az utcai zavargások alatt

A rendőrség szerint megbocsáthatóbb a migránsok őrjöngése, mint a migránsellenes tüntetők rendbontása, legalábbis erről beszélt Nigel Farage brit konzervatív politikus a napok óta tartó utcai zavargásokra reagálva.

2024. 08. 06. 19:28
Polgárháborús állapotok az Egyesült Királyságban egy migránsgyilkosság után (Fotó: AFP/Wiktor Szymanowicz)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős mércével vádolja a rendőrséget és a brit kormányt Nigel Farage konzervatív politikus. A Reform UK párt vezére annak kapcsán reagált, hogy  napok óta polgárháborús állapotok uralkodnak az Egyesült Királyságban. Rengeteg brit városban szabadultak el az indulatok, miután egy héttel ezelőtt a Liverpooltól nyugatra fekvő Southport üdülővárosban egy 17 éves migráns késsel támadt egy lányokból álló tánccsoportra. A rendezvényt 6–11 év közötti gyerekek számára tartották Taylor Swift témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő programmal. 

A támadásban három gyerek meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek.

Még hétfőn, a támadás napján elfogták a gyanúsítottat, akinek származását először nem akarta közölni a rendőrség, később derült ki, hogy Ruandából származik a családja, ő maga azonban már az Egyesült Királyságban született.

Farage szerint a rendőrség és Keir Starmer miniszterelnök is túlságosan egyoldalúan kommunikál a zavargásokról, a migránsok őrjöngése nem kap akkora hangsúlyt, mint a brit bevándorlásellenes tüntetőké. Mi több, Keir Starmer az utóbbi csoportokról szólva leszögezte, hogy kemény büntetésre számíthat minden előállított személy, de a migránsbandák rombolásáról már nem tett konkrét megjegyzéseket. Nigel Farage őszintébb vitára szólított fel a parlamentben, a miniszterelnököt pedig arra kérte, hogy szüntesse meg a társadalmat szétszakító igazságtalanságot.

– A kormányfő következtetése nagyon egyszerű – az egész a szélsőjobboldal hibája. Mintha ők okoznának minden problémát. Nem, a szélsőjobboldaliak a félelemre, a kellemetlenségre, a nyugtalanságra adott reakció, amelyet emberek tízmilliói éreznek

– mondta a képviselő, aki leszögezte ugyanakkor, hogy az utcai erőszak semmilyen formáját nem támogatja. Farage megjegyezte, hogy nemcsak a southporti események miatt aggódik, hanem az országban zajló társadalmi hanyatlás miatt is. Kiemelte:

– A törvény és a rend az utcáinkon összeomlóban van. Ennek a miniszterelnöknek halvány fogalma sincs arról, hogyan kell ezt kezelni.

Nem egyedi eset, és nem is meglepő, hogy Nyugat-Európában a hatóságok gyakran eltitkolják egy-egy bűncselekmény elkövetőjének a származását. Európa-szerte ugyanis ugrásszerűen megnőttek az illegális migránsok vagy a migránscsaládokból származó fiatalok által elkövetett erőszakos incidensek. Korábban több uniós országban is napokig tartó utcai zavargások robbantak ki ilyen migránsgyilkosságok után.

Amikor a southporti késelőről kiderült, hogy bevándorló, dühös brit férfiak országszerte utcai tüntetéseket szerveztek, mire válaszul az erőszakos migránsbandák sorozatos ellendemonstrációba kezdtek. A felek késekkel, botokkal, fejszékkel, kövekkel és egyéb tereptárgyakkal estek egymásnak a brit városokban, nem sokkal később a rendőrség is beszállt a zavargásokba. Southportban egy mecset is ostrom alá került.

 

Földi pokol az utcákon

A közösségi oldalakon közzétett felvételeken látható, hogy több száz ember tombolt Sunderland belvárosában, a migránsbandák és a bevándorlásellenes csoportok estek egymásnak. Rendőrökre támadtak, és több autót felgyújtottak.

A rohamrendőrséget is bevetették az angliai Stoke-on-Trentben, miután több százan tüntettek a southporti támadások miatt. Stoke-on-Trent belvárosában a tüntetők pirotechnikai eszközökkel támadtak a rendőrökre, mások éles fegyvereket is bevetettek.

Blackburn utcáin a migránsok úgy masíroztak végig, mintha háborúba mennének, közben pedig Allahot dicsőítették.

A közparkokban eluralkodott a pánik, amikor a járókelők meglátták, hogy kardokkal, késekkel és fejszékkel felfegyverkezett migránsok őrjöngenek a közelben.

Borítókép: Polgárháborús állapotok az Egyesült Királyságban egy migránsgyilkosság után (Fotó: AFP/Wiktor Szymanowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.