Klaus Johannis: Kétségbevonhatatlan Bukarest „stratégiai hozzájárulása” Moldova reformtörekvéseihez és európai integrációjához

Klaus Johannis gratulált Moldova elnökének, Maia Sandunak az európai integráció útján megtett „történelmi lépésekhez”.

2024. 08. 31. 19:09
Klaus Iohannis és Maia Sandu (Forrás: X)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségbevonhatatlan Bukarest „stratégiai hozzájárulása” Moldova reformtörekvéseihez és európai integrációjához – mondta szombaton Chisinauban tett hivatalos látogatása során Klaus Johannis román államfő.

A román államelnöki hivatal közleménye szerint Johannis gratulált Moldova elnökének, Maia Sandunak az európai integráció útján megtett „történelmi lépésekhez”, és Bukarest ebben betöltött stratégiai szerepét hangsúlyozta. Mint fogalmazott, 

az elmúlt tíz évben ez volt a román külpolitika egyik legnagyobb sikere.

A közös sajtótájékoztatón biztosította hivatali kollégáját, hogy Bukarest a jövőben is szilárdan támogatja Moldovát reform- és demokratizálódási törekvéseiben, a jogállam alapelveinek gyakorlatba ültetésében és az Európai Unióhoz vezető útján. Hangsúlyozta, hogy ennek előnyeit majd az oktatás, az egészségügy, az infrastruktúra és a gazdaság területén is megérzik a Romániával szomszédos ország állampolgárai.

Külön hangsúlyozta a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat és az energiaszektor területén való együttműködést. A többi között a Jászvásár–Ungheni–Chisinau gázvezeték 2021. októberi beindítását említette.

Kitért az ukrajnai háború Moldovát érintő hatásaira. Johannis e téren is támogatásáról biztosította hivatali kollégáját, és felhívást intézett valamennyi nemzetközi partneréhez, hogy továbbra is nyújtsanak tartalmas és tartós támogatást Moldovának.

Maia Sandu moldovai államfő az Agerpres beszámolója szerint kiemelte, hogy Románia kulcsszerepet játszik Moldova energiafüggetlenségének megteremtésében, és megköszönte Bukarestnek a támogatást. 

Emlékeztetett, hogy folyamatban van az Isaccea–Vulcanesti–Chisinau vezeték építése, és hamarosan elkezdődik a Suceava–Balti vezeték építése, melyek összekötik Moldova villamosenergia-hálózatát a románnal és az európai piaccal.

Megköszönte Bukarestnek a Pruton átívelő öt új közúti híd építésében nyújtott segítségét. 

Románia továbbra is Moldova legerősebb nemzetközi támogatója

– húzta alá.

A két államfő közös nyilatkozatot is aláír a Moldova védelmi képességének megerősítését célzó kétoldalú együttműködésről.

Klaus Johannis hivatalos látogatásának apropóját az adta, hogy Románia és Moldova is ezen a napon ünnepli a román nyelv napját. A két államfő délután Mihai Eminescu román költő chisinaui szobrát is megkoszorúzta.

Borítókép: Klaus Johannis és Maia Sandu (Forrás: X/Klaus Johannis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.