Lekapcsolták Libanon utolsó működő villamos erőművét

Üzemanyag híján lekapcsolták Libanon utolsó működő villamos erőművét. Bár jelenleg csak ideiglenes lekapcsolásról van szó, a libanoni kormányzatnak az utóbbi évtizedekben nem sikerült garantálnia az ország tartós áramellátását.

2024. 08. 18. 6:53
A Zouk Erőmű jelenleg nem működik üzemanyag hiánya miatt a libanoni Bejrútban.
A Zouk Erőmű jelenleg nem működik üzemanyag hiánya miatt a libanoni Bejrútban. Fotó: AFP / Anadolu / Houssam Shbaro
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzemanyag hiányában ideiglenesen lekapcsolták Libanon utolsó működő villamos erőművét – közölte szombaton az állami Electricité Du Liban (EDL) energetikai vállalat.

A tájékoztatás szerint „az olajkészletek teljes kimerülése miatt” voltak kénytelenek leállítani az erőművet, ami az állami áramszolgáltatás országos leállásához vezetett.

Az EDL kiemelte, hogy „olyan kulcsfontosságú létesítmények, mint a repülőtér, a bejrúti kikötő, vízszivattyúk, a csatornarendszer és a börtönök” is érintettek. A cég egyben leszögezte, hogy amint helyreállítják az üzemanyag-ellátást, az erőmű ismét működni fog.

A libanoni kormányzatnak az utóbbi évtizedekben nem sikerült garantálnia az ország tartós áramellátását. 

Az ország nagy része ezért a rendszeres áramkimaradásokat dízelgenerátorok segítségével hidalja át. A 2019-ben kezdődött súlyos gazdasági válság tovább súlyosbította az energetikai problémákat Libanonban, ahol az ország több mint hatmillió lakosának háromnegyede szegénységben él az ENSZ adatai szerint. Az állami áramszolgáltatás rendszertelen időközökben, és akkor is csak legfeljebb napi két órán át garantált. Az EDL erőművei a válság miatt folyamatosan üzemanyaghiánnyal küzdenek.

Borítókép: A Zouk Erőmű jelenleg nem működik üzemanyag hiánya miatt a libanoni Bejrútban (Forrás: AFP/Anadolu/Houssam Shbaro)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.