Lemondatnák a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét

A sportminiszter szerint Bachot, a NOB vezetőjét a globális dél képviselőjének kellene váltania.

Forrás: TASZSZ2024. 08. 08. 8:18
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelenlegi vezetőjét, Thomas Bachot a globális dél képviselőjének kellene váltania, aki képes lenne visszavezetni az olimpiai mozgalmat az alapszabályban lefektetett értékekhez. Ezt Mihail Degtyarev orosz sportminiszter jelentette ki a TASZSZ-nak adott interjúban.

„Sajnos Thomas Bach döntéseivel, a nemzetközi olimpiai mozgalomra gyakorolt befolyásával és oroszgyűlölő álláspontjával kiesett a barátaink és azok köréből, akiknek sikereket kívánhatunk. Ezért, ha nagy vonalakban beszélünk az olimpiai mozgalom jövőjéről, véleményem szerint eljött az idő, amikor a globális dél képviselőjének kell kitűznie az olimpiai mozgalom zászlaját, és vissza kell térnie az olimpiai mozgalomnak az Olimpiai Chartában lefektetett értékekhez, amelyekben osztozunk” – mondta Degtyarev.

Az orosz és fehérorosz sportolók nélküli nemzetközi versenyek minősége csökken, ahogy a szponzorok érdeklődése is a versenyek iránt – tette hozzá Mihail Degtyarev sportminiszter.

A 70 éves Bachot 2013-ban választották meg nyolc évre a NOB elnökévé. A 2021-es négyéves ciklusra újraválasztották, amely a hatályos olimpiai charta szerint az utolsó lenne számára. A 2023 októberében, a mumbai ülésszakon azonban több NOB-tag kezdeményezte az Olimpiai Charta módosítását, hogy Bachot egy újabb ciklusra újraválaszthassák – emlékeztet a TASZSZ.

Borítókép: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.