Magyarország kivételes helyzetben van a magyar űrhajósjelöltekkel

Az űrhajósjelöltek az Egyesült Államokban már a leendő űrhajójuk és az űrállomás berendezéseinek használatát tanulják.

Forrás: MTI2024. 08. 12. 19:59
Budapest, 2024. május 28.
Kapu Tibor kiválasztott kutatóûrhajós, Ferencz Orsolya ûrkutatásért felelõs miniszteri biztos és Cserényi Gyula tartalékos kutatóûrhajós (b-j) a HUNOR Magyar Ûrhajós Program kiválasztási ceremóniával egybekötött sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. május 28-án.
MTI/Hegedüs Róbert
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai parancsnokkal, egy indiai és egy lengyel űrhajóssal együtt indul majd a Nemzetközi Űrállomásra Kapu Tibor magyar űrhajós, aki Cserényi Gyula tartalékos űrhajóssal már Houstonban készül a küldetésre – mondta Ferencz Orsolya az M1 aktuális csatornának.

Magyarország kivételes helyzetben van, mert ritkaságnak számít, hogy a magyar űrhajósjelölt tartalékosa is magyar

– emelte ki az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

A magyar űrhajósjelöltek az Egyesült Államokban már a leendő űrhajójuk, illetve az űrállomás technikai berendezéseinek használatát tanulják, emellett készül a személyre szabott szkafanderük is – számolt be Ferencz Orsolya. Majd jelezte: a program egyik legfontosabb értéke, hogy nemzeti jellegű, így a magyarországi cégeknek, egyetemeknek és kutatóközpontoknak lehetőségük van saját, főképp élettani, sugárzásbiológiai, anyagtechnológiai kísérleteket fejleszteni a felkészülés időtartama alatt.

Az Európai Űrügynökség, az ESA a program fókuszába emelte az oktatást:

a cél az, hogy a fiatalok figyelmét a természettudományok, az űrkutatás felé fordítsák.

– hangsúlyozta a miniszteri biztos. Hozzátette: a kezdeményezés sikerét a hétvégén Baján megrendezett rakéta- és űreszközépítő tábor népszerűsége is bizonyítja.

Baja, 2024. augusztus 11.
A bajai rakéta- és ûreszközépítõ tábor résztvevõi által készített rakéta a tábor zárónapján 2024. augusztus 11-én. Ferencz Orsolya ûrkutatásért felelõs miniszteri biztos a táborban elmondta: Magyarország az elmúlt hat évben megötszörözte befizetéseit az Európai Ûrügynökséghez (ESA), jövõre már 32 millió eurós hozzájárulással vesz részt az ügynökség programjaiban.
MTI/Kacsúr Tamás
A Baján megrendezett rakéta- és űreszközépítő tábor egyik rakétájának kilövése Fotó: MTI/Kacsúr Tamás

Magyarországnak komoly múltja van az űrkutatásban, a hazai egyetemek és kutatóközpontok 1946 óta szerveznek programokat a témában.

– emlékeztetett Ferencz Orsolya. Hozzátette: az űrtechnológia ma már a mindennapok része, a mostani aszálykárok felmérésében is nagy részben a műholdak adatait veszik figyelembe a szakemberek.

A Magyar Nemzet korábban már beszámolt róla, hogy elkezdődött Peggy Whitson tapasztalt asztronauta vezetésével a magyar űrhajós és tartalékosának felkészítése az Ax–4 misszióra Amerikában. A küldetés célja az együttműködés elősegítése a tudás, a források és a lehetőségek megosztásán keresztül a részt vevő partnerekkel, amelyek így megszilárdíthatják vezető szerepüket a növekvő űrközösségben.

Borítókép: Kapu Tibor, Ferencz Orsolya és Cserényi Gyula (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.