Megszólalt a francia elnök a Telegram vezetőjének őrizetbe vételéről

Emmanuel Macron leszögezte, hogy nem politikai döntés született.

Forrás: MTI2024. 08. 26. 20:38
Emmanuel Macron francia elnök
Emmanuel Macron francia elnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pavel Durov, a Telegram üzenetküldő alkalmazás orosz–francia milliárdos alapítója és vezérigazgatójának letartóztatása Franciaországban nem politikai döntés, hanem független vizsgálat következménye – jelentette ki hétfőn Emmanuel Macron francia elnök.

Macron az X-en azt írta, hogy országa mélyen elkötelezett a véleménynyilvánítás szabadsága iránt, de a szabadságjogokat jogi keretek között tartják fenn, mind a közösségi médiában, mind a való életben, hogy megvédjék az embereket és tiszteletben tartsák alapvető jogaikat.

Durov letartóztatása semmiképpen sem politikai döntés. Az ügyben a bíróknak kell dönteniük

– fogalmazott. A párizsi ügyész közleménye szerint Durovot internetes bűncselekmény elkövetése miatt indított nyomozás keretében vették őrizetbe. A vizsgálat illegális átutalásokkal, gyermekpornográfiával, csalással, illetve azzal kapcsolatos, hogy megtagadta a hatóságokkal történő információmegosztást. A francia rendőrség szóvivője pontosította, hogy a nyomozást a csalási ügyekkel foglalkozó országos hivatal kiberbűnözési részlege folytatja.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a francia és orosz állampolgársággal rendelkező Durovot őrizetbe vették a Le Bourget repülőtéren, ahová magángéppel érkezett Azerbajdzsánból. Az üzletember körözési listán szerepelt Franciaországban, egyebek között azért, mert a Telegram nem volt hajlandó együttműködni az ország hatóságaival. Párizsi sajtóértesülések szerint Durov ellen terrorizmus, kábítószer-kereskedelem, csalás és pénzmosás támogatása címén emelhetnek vádat és akár húsz év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.