Nagyon frusztrált a brit társadalom + videó

Ezernél is több embert vettek őrizetbe Nagy-Britanniában a gyújtogatásokkal, fosztogatásokkal, valamint migránsok és muszlimok elleni, rasszista támadásokkal is kísért erőszakos rendbontások nyomán – közölte kedden a brit rendőrség. Gálik Zoltánnal, a Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensével a Nagy-Britanniában kialakult válsághelyzetről beszéltünk.

2024. 08. 14. 17:41
Far-right groups in England continue anti-immigrant protests, clash with counter-protesters
WEYMOUTH, UK - AUGUST 4: Far-right groups in England are continuing their anti-Muslim and anti-immigrant protests, heightening tensions following the tragic killing of three young girls in Southport last week, in United Kingdom on August 4, 2024. Far-right protesters clashed with British police at tense rallies as unrest spread across the UK over disinformation about a mass stabbing that killed three young girls. On Sunday, more than 100 people have been arrested following demonstrations organized by far-right groups that descended into disorder across several UK towns and cities. The unrest has affected areas, including Hull, Liverpool, Bristol, Manchester, Stoke-on-Trent, Blackpool, and Belfast, resulting in violence, looting, and attacks on police. Muhammed Yaylali / Anadolu (Photo by Muhammed Yaylali / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Bevándorlásellenes tüntetők Angliában Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Nagy-Britannia-szerte több településen is azután kezdődtek erőszakba torkolló tüntetések és tiltakozó akciók, hogy az északnyugat-angliai Southportban július 29-én egy rendezvényen három kislányt halálra késelt és nyolc gyermeket és két felnőttet is megsebesített egy közeli faluban lakó, ruandai szülőktől született 17 éves fiú.

Noha a fiút az incidens után elfogták és vádat emeltek ellene, a demonstrálók a közösségi oldalakon megjelent „Elég volt!” jelszóval bevándorlásellenes gyűléseket szerveztek, majd többször és több helyen is összecsaptak a rendőrökkel, miközben kirakatokat törtek be, boltokat fosztottak ki, illetve migránsok lakta szállodaépületeket rongáltak meg vagy gyújtottak fel. A bevándorlásellenes tüntetőket szélsőségeseknek bélyegezték, valamint a szélsőjobboldalt okolták a történtekért. Gálik Zoltánnal, a Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensével ezekről a fejleményekről beszélgettünk. A szakértő párhuzamot vont a folyamatban levő tüntetések és a 2011-es londoni zavargások között, kiemelve, hogy mindkettő esetében látszik a szervezettség.  

Ami az elmúlt időszakban történt, nagyon emlékeztet a 2011-es, hasonló jellegű tüntetésekre. Az egyértelmű, hogy vannak nagyon szélsőséges elemek benne, de rengeteg helyen történtek ilyen tüntetések, Írországtól kezdve Skócián át… tehát egy nagyon vegyes megmozdulásról van szó

– mondta.

A hatóságok eddigi összesítése szerint 1024 embert vettek őrizetbe és 575 esetben a vádemelés is megtörtént. Az őrizetbe vett személyek között van egy 69 éves férfi, akit rongálással vádolnak Liverpool városában, de egy tizenegy éves belfasti fiú is. Ám úgy tűnik, hogy a brit rendőrség kettős mércét alkalmaz az utcai zavargások kapcsán. Észrevehető, hogy a rendőrség és Keir Starmer miniszterelnök is túlságosan egyoldalúan kommunikál a zavargásokról, a migránsok őrjöngése nem kap akkora hangsúlyt, mint a brit bevándorlásellenes tüntetőké. Továbbá, Keir Starmer az utóbbi csoportokról szólva még korábban leszögezte, hogy kemény büntetésre számíthat minden előállított személy, de a migránsbandák rombolásáról már nem tett konkrét megjegyzéseket. 

Az Egyesült Királyságban a menekültpolitika az elmúlt időszakban a középpontban volt, hiszen a konzervatív kormány, amelyik megbukott nemrég a választásokon, nem tudott konstruktív megoldást találni. Itt megemlíteném a Ruanda-tervet, amely gyakorlatilag megbukott, hiszen egyetlenegy járatot sem sikerült elindítani. De a bevándorlás volt a Brexit fókuszában is. Ahhoz képest, hogy mindenféle ígéret elhangzott, közel kétszeresére emelkedett a bevándorlók száma. Tehát nagy kérdés, hogy a munkáspárti kormány mit tud ezzel kezdeni

– jegyezte meg a szakértő, majd hozzátette: „Mivel tizennégy év alatt nem tudtak tartós megoldást hozni ezekben a kérdésekben, nagyon frusztrált a társadalom.”

Annak kapcsán, hogy mikor érhetnek véget a polgárháborús állapotok Nagy-Britanniában, a szakértő a közeljövőt említette, bár az, hogy a migránsválsággal kapcsolatban valamilyen megoldás szülessen, még várat magára. 

A Munkáspárt azt ígérte, hogy egy sokkal erősebb határőrizeti szervet fog majd felállítani. Bár már több mint egy hónapja vannak hatalmon, azt mondták, hogy fél évet, éveket is igénybe vehet, hogy valamilyen megoldás szülessen. Úgyhogy gyors megoldás biztosan nem lesz, a kérdés még nagyon sokáig ott marad a politika színpadán

– állítja Gálik Zoltán. 

Borítókép: Bevándorlásellenes tüntetők Angliában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.