„Örülök, hogy tankkal megyek Oroszországba, ez jobb, mintha ők vezetnének tankokat az országunkba”

Egy héttel a meglepetésszerű támadás után a The New York Times munkatársai ellátogattak arra a helyre, ahol az ukrán erők betörtek Oroszországba.

Forrás: The New York Times2024. 08. 13. 8:36
Ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház és autók az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én. Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület kormányzója szerint tizenhárom ember megsebesült.
Ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház és autók az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én. Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület kormányzója szerint tizenhárom ember megsebesült. Fotó: MTI/AP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romok nyers látványát hagyta maga után Moszkvától alig néhány száz kilométerre délre. Az orosz határállomásból csak a vesztes csata maradványai látszottak: golyószórók a földön, eldobott páncélok hevertek az aszfalton, kóbor kutyák futkároztak az utat átívelő tábla alatt, amelyen az állt, hogy „Oroszország”.

Ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház és autó az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én. Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület kormányzója szerint tizenhárom ember megsebesült.
Ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház és autó az oroszországi Kurszkban (Fotó: MTI/AP)

A harc orosz földön Ukrajna számára az Oroszországgal vívott háborúban fontos pillanat volt, két és fél évvel azután, hogy Oroszország teljes körű támadást indított, és tíz évvel azután, hogy Oroszország katonai beavatkozással területeket foglalt el. Bár Ukrajna számtalanszor visszavágott, azonban az ukrán erők nem indítottak ellentámadást Oroszországban, mostanáig. 

Az ukrán csapatok könnyedén átvágtak a gyengén védett határon, több tíz kilométert nyomultak be Oroszországba, és megváltoztatták a háború narratíváját, miután Ukrajna egy éven át – gyakran hiába – küzdött azért, hogy visszatartsa az orosz előrenyomulást a keleti fronton.

Örülök, hogy tankkal megyek Oroszországba, ez jobb, mintha ők vezetnének tankokat az országunkba

– jelentette ki egy ukrán katona a The New York Times újságírójának. 

Ukrajna számára nagy a tét. A támadás célja, hogy Oroszországot arra kényszerítse, hogy irányítsa el csapatait az ukrajnai Donbász keleti részén folyó harcoktól, ami eddig nem történt meg, és hogy befolyást szerezzen a béketárgyalásokhoz.

Az, hogy Ukrajna képes-e elég ideig megtartani az orosz földet e stratégiai célok eléréséhez, továbbra is kérdés.

Vlagyimir Putyin elnök úgy fogalmazott, hogy a támadás nem változtat tárgyalási álláspontján. Valamint még aközben, hogy Oroszország megpróbált válaszolni a behatolásra, csapatai továbbra is támadták az ukrán erőket az ország keleti részén, közölték hétfőn tisztviselők.
Ám az Oroszországba behatoló ukrán katonák figyelemre méltó fordulatot jelentenek a háborúban. A határállomást mindenképpen felkészületlenül érte a támadás.

Kiderült, hogy csak az utolsó pillanatban szóltak az ukrán magas rangú tiszteknek is a támadásról. A parancsnok, Artem alezredes, elmondta, hogy az alárendelt tiszteket egy erdőben, az út szélén tartott megbeszélésre hívta össze, hogy bejelentést tegyen: megszállják Oroszországot. Ez három nappal a támadás előtt történt. A rangidős katonák csak egy nappal korábban tudták meg.

A gondolat, hogy valóban orosz területre fogunk behatolni, hihetetlennek tűnt

 – mondta Artem ezredes.

A stratégia az volt, hogy gyorsan áttörjék a határvédelmet, és az utakon manőverezzenek, megakadályozva az orosz ellentámadásokat, és kihasználva Oroszország e részén a mocsarakkal és tavakkal tarkított, dombos, legelős tájat, amely korlátozza az oroszok mozgási lehetőségeit az útról való letérésre.

Ez egy csapás Oroszország tekintélyére is, amely győztes birodalomként tünteti fel magát

 – mondta Artem ezredes.

A Kurszk megye elleni ukrán támadások miatt evakuált lakosok egy kurszki menekültközpontban 2024. augusztus 12-én.
A Kurszk megye elleni ukrán támadások miatt evakuált lakosok egy kurszki menekültközpontban 2024. augusztus 12-én (Fotó: MTI/AP)

A támadást hatalmas titok övezte, de ennek ára is volt. Mivel Ukrajna nem tudta figyelmeztetni a lakosokat, ezért mikor Oroszország válaszul bombázó hadjáratot indított az ukrán határ menti falvak ellen, a lakosok evakuálására kényszerült. Ukrajna közölte, hogy húszezer embert evakuál, akik a hat mérföldes körzetben élnek.

Borítókép: Ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház és autók az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én. Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület kormányzója szerint tizenhárom ember megsebesült (fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.