Terrortámadástól tartanak Olaszországban

Olaszországban a hatóságok egyre gyakrabban tartóztatnak le olyan külföldieket, akik terrorszervezeteket éltetnek a világhálón.

2024. 08. 26. 15:53
Az Izrael-ellenes és iszlamista nézeteket vallók miatt fokozott terrorkészültség van életben Olaszországban
Az Izrael-ellenes és iszlamista nézeteket vallók miatt fokozott terrorkészültség van életben Olaszországban Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban újra emberéleteket követelt az elvakult gyűlölet, amikor egy szír migráns meggyilkolt három embert és nyolcat súlyosan megsebesített Solingenben. A németországi terrortámadás után Olaszországban is attól tartanak, hogy hasonló ámokfutásra kerül sor. A hatóságok arra figyelmeztetnek, nem tudni, mikor és ki csap le váratlanul a terroszervezetek szimpatizánsai közül.

Különösen a rejtőzködő, elszigetelt terrorista sejtek váratlan merényletétől tartanak Olaszországban. Ahogyan a többi nyugat-európai országban, úgy Olaszországban is egyre erőteljesebb a radikalizálódás a beilleszkedni képtelen másodgenerációs bevándorlók között.

A hatóságok egyre gyakrabban tartóztatnak le olyan külföldieket, akik terrorszervezeteket éltetnek a világhálón.

Az olasz társadalmat kétségtelenül megrázta a németországi terrortámadás. – A félelem megfertőzte egész Európát, Olaszországban is jelen vannak szélsőséges iszlamisták – cikkeztek a hangulatot igen jól érzékeltető az olasz napilapok. Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök együttérzéséről bíztosította a németországi áldozatok hozzátartozóit, és kijelentette, hogy 

a terrorista fenyegetés beférkőzött Európa szívébe.

Azt is hangsúlyozta, az európai országoknak közösen kell felvenniük a harcot a terrorizmus ellen. Olaszországban már hónapok óta a legmagasabb terrorkészültség van életben. Az olasz titkosszolgálatok elemzései azt jelzik, hogy aggasztóan növekszik azon személyek száma, akik a Hamász palesztin terrorszervezetet éltetik és elszigetelten élnek.

Jelenleg Izrael és az Egyesült Államok külképviseletei, kulturális és oktatási intézményei minősültek az elsőrendű potenciális célpontnak, de a katonai bázisokon is fokozott védelmet rendeletek el. Az olasz hatóságok felkészültségének köszönhetően Olaszországban mindeddig nem volt példa sikeres iszlamista terrortámadásra.

Az illegális bevándorláshoz kapcsolódó bűncselekmények száma azonban számottevő országos szinten. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke és miniszterelnök már többször megkongatta a vészharangot, és arra figyelmeztette az ellenzéket, valamint a migránspárti brüsszeli elitet, hogy összefüggés van az illegális migráció és a közbiztonság romlása között. Bár terrortámadásra nem volt példa, figyelemre méltó fenyegetések több alkalommal is érték országot, különösen a közel-keleti krízis kirobbanása óta.

Tavaly például a Hamász egyik vezetője egy igen aggasztó összecsapás forgatókönyvét vázolta fel, melyben az iszlamisták leszámolnak a keresztényekkel. Ugyancsak tavaly ősszel a Hamász egy másik vezetője Róma és a Vatikán elfoglalására vonatkozó terveiről beszélt. 

Lorenzo Vidino biztonságpolitikai elemző az olasz sajtóban leszögezte, sajnos számítani kell arra, hogy Olaszországban is sor kerül majd egy terrorista merénylet elkövetésére.

Borítókép: Az Izrael-ellenes és iszlamista nézeteket vallók miatt fokozott terrorkészültség van életben Olaszországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.