A Bidenék lenézik az amerikai veteránokat

Jelentésben cáfolta Joe Biden amerikai elnöknek a katasztrofálisan végződött afganisztáni kivonulással kapcsolatos állításait az amerikai képviselőház külügyi bizottsága. A dokumentum utóélete rámutatott, mennyire semmibe veszi valójában a Biden-kormányzat az amerikai katonákat.

2024. 09. 12. 9:06
John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója
John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója (Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Samuel Corum)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három évvel a tragikus események után ismét az amerikai politika reflektorfényébe került a katasztrofálisan végződött, 2021-es afganisztáni kivonulás. Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának jelentése, amelyet a napokban tettek közzé, egyrészt cáfolta Joe Biden amerikai elnök állításait, amellyel elődjére, Donald Trumpra, a Republikánus Párt jelenlegi elnökjelöltjére igyekezett hárítani a felelősséget, másrészt rámutatott, hogy a Biden-kormányzatnak a terrorfenyegetettségre való hibás reagálása hozzájárult a tizenhárom amerikai katona és mintegy százötven afgán civil életét kioltó bombamerénylethez a kabuli reptéren, valamint ahhoz, hogy több milliárd dollár értékű amerikai haditechnika került a tálibok birtokába – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő, aki az események idején a védelmi minisztériumban töltött be hasonló pozíciót, sajtótájékoztatóján megvédte Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris döntéseit, és támadta a képviselőházi bizottság jelentését. Szavai több háborús veteránt felháborítottak.

A lényeg az, hogy a Biden–Harris-kormányzat a politikát választotta a stratégia helyett, és Kirby, akire a bevásárlólistámat sem bíznám rá, most megpróbálja őket fedezni

– mondta egyikük, az azóta már floridai képviselőként tevékenykedő Cory Mills a Fox Newsnak.

A csatorna megkereste Kirbyt, hogy kommentálja a kritikákat, a szóvivő azonban, aki ellentengernagyi rangban szerelt le a haditengerészettől, nem tartotta válaszra érdemesnek a korábbi katonák panaszát – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Nincs értelme válaszolni egy maroknyi veteránnak

– vetette oda gúnyosan egy emailben, amit csak a Fehér Ház munkatársainak szánt, viszont véletlenül az őt kérdező riporternek is elküldött.

Kirbynek a veteránokat semmibe vevő szavaira Michael McCaul, a külügyi bizottság elnöke, az afganisztáni jelentés egyik szerzője is reagált.

Kirby nyugalmazott ellentengernagy megjegyzései megdöbbentőek, de sajnos nem meglepőek. A Biden–Harris-kormány következetesen semmibe vette veteránjainkat, a hadsereg tagjait és az aranycsillagos családokat az Afganisztánból való elfuserált kivonulásuk miatt

– írta a X-en a texasi képviselő.

Borítókép: John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója  (Fotó: MTI/EPA/Sipa USA/Samuel Corum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.