A francia elnök és a német kancellár Kijev támogatásának töretlen folytatását ígéri

Az Ukrajnának nyújtott támogatás fenntartásának fontosságát, valamint a gázai tűzszünet szükségességét hangsúlyozta pénteki franciaországi találkozóján Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár – közölte a francia elnöki hivatal.

Forrás: MTI2024. 09. 06. 21:48
Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár a francia Alpokban fekvő Evianban
Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár a francia Alpokban fekvő Evianban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci határ közelében fekvő, alpesi Évian-les-Bains-ben tartott megbeszélésen leszögezték: eltökéltek Ukrajna támogatásában az Oroszország elleni háborúban „olyan hosszú ideig és olyan intenzitással, amennyire csak szükséges” – fogalmazott az Élysée-palota. 

A közlemény szerint a két vezető „a lehető legnagyobb határozottsággal” ítélte el az északkelet-ukrajnai Poltava elleni keddi orosz támadást, amelyben legkevesebb ötvenöten meghaltak és több mint kétszázan megsebesültek. 

A Közel-Kelet kapcsán a két vezető ismételten állást foglalt az azonnali és tartós gázai tűzszünet mellett, és felszólította valamennyi érintett felet, hogy tegyenek tanúbizonyságot a lehető legnagyobb felelősségérzetről, hogy visszatérhessen a béke és a stabilitás a régióba. 

A francia elnök hivatala szerint megvitatták az Európai Uniónak a Kínával és az Egyesült Államokkal szembeni „versenyképesség serkentésére és a növekedésre” irányuló erőfeszítéseit a Berlinhez közeli Mesebergben májusban tartott német–francia kormányülésen kidolgozott gazdasági szuverenitási és fejlődési menetrend alapján. Az 1992-ben kezdeményezett éviani tanácskozást éves rendszerességgel tartják, és részt vesznek rajta a két ország számos vállalatának vezetői is a francia–német gazdasági kapcsolatok javítása céljából. A tanácskozás nem nyilvános.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár a francia Alpokban fekvő Évianban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.