A müncheni lövöldöző Salzburgban vásárolta a fegyvert, mindössze egy nappal a bűncselekmény előtt

Csütörtök reggel több lövés dördült a müncheni izraeli konzulátus közelében. A bosnyák származású, Ausztriában élő gyanúsítottat a rendőrök lelőtték. Kiderült, hogy a fegyvertartástól eltiltott férfi a bűncselekmény előtti napon vásárolta a fegyvert.

2024. 09. 06. 10:52
Kora reggel Izrael zászlaja lobog az izraeli főkonzulátus előtt, az előtérben pedig a rendőrségi kordonszalag látható
Kora reggel Izrael zászlaja lobog az izraeli főkonzulátus előtt, az előtérben pedig a rendőrségi kordonszalag látható Fotó: Matthias Balk Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A müncheni izraeli főkonzulátus ellen elkövetett, meghiúsult feltételezett terrortámadás után ma reggel még mindig lezárták a helyszín körüli területeket. „Az utcák szabadon járhatók, de az egyes épületek és területek még mindig le vannak zárva” – mondta egy rendőrségi szóvivő, írta meg a Focus.

Kora reggel rendőrjármű áll az út szélén az izraeli főkonzulátus előtt. A rendőrség előző nap lelőtt egy gyanús személyt egy nagyszabású akció során München belvárosában, az izraeli főkonzulátus közelében
Kora reggel rendőrjármű áll az út szélén az izraeli főkonzulátus előtt. A rendőrség előző nap lelőtt egy gyanús személyt egy nagyszabású akció során München belvárosában, az izraeli főkonzulátus közelében (Fotó:dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk)

Csütörtökön volt az 1972-es müncheni játékokon az izraeli olimpiai csapat ellen elkövetett támadás 52. évfordulója. A rendőrség szerint a csütörtökön meghiúsult terrortámadásnak minősített bűncselekmény után ismét fokozták a müncheni zsidó és izraeli intézmények védelmét.

Az elkövető a jelek szerint mindössze egy nappal a bűncselekmény előtt vásárolta a puskát. A Bild szerint egy férfi csütörtökön jelentette a rendőrségen, hogy szerdán adta el a videókból általa felismert fegyvert az elkövetőnek. Az adásvétel állítólag Salzburgban történt. Az elkövetőt 2028-ig eltiltották Ausztriában a fegyvertartástól. Mivel azonban a fegyver a C kategóriába tartozott, szabadon hozzáférhető volt. Csak regisztrálni kellett a vásárlástól számított hat héten belül – írta a Focus.

Csend és döbbenet

A 6600 lakosú salzburgi Neumarkt am Wallersee (Flachgau) településen csütörtökön rendkívüli állapot lépett életbe. A Münchenben lövöldöző iszlamista terrorista a faluból származik. A család jól beilleszkedett, a 18 éves fiúval sem volt semmi gond, írta az eXXpress.

A bűncselekményt terrortámadás kísérletének minősítették, azt valószínűsítik, hogy antiszemita támadás volt.

Emrah I. számára nem idegen a terrorizmus: a boszniai gyökerekkel rendelkező diák ellen tavaly már vádat emeltek terrorszervezethez való tartozás és az Iszlám Állam propagandájának terjesztése gyanújával. 

Borítókép: Kora reggel Izrael zászlaja lobog az izraeli főkonzulátus előtt, az előtérben pedig a rendőrségi kordonszalag látható (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.