Aggodalomra semmi ok, de soha nem látott készültségben az orosz flotta

Megkezdődött az Óceán–2024 stratégiai hadgyakorlat. A gyakorlatra az orosz haderők felkészítési tervének részeként került sor, és egészen szeptember 16-ig tart.

2024. 09. 10. 10:50
Orosz hadihajók hajóznak a Neva folyón az orosz haditengerészet napját ünneplő fő haditengerészeti parádén Szentpéterváron 2024. július 28-án.
Orosz hadihajók hajóznak a Neva folyón az orosz haditengerészet napját ünneplő fő haditengerészeti parádén Szentpéterváron 2024. július 28-án. Fotó: Olga MALTSEVA / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszországi Föderáció védelmi minisztériuma bejelentette a haditengerészet új stratégiai parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatának kezdetét, amely Óceán–2024 néven fut.

Alekszandr Mojszejev admirális, az Orosz Haditengerészet főparancsnoka irányítása alatt a manőverek kétoldalú formátumban zajlanak. Az Óceán–2024 az év egyik legfontosabb operatív és harci felkészülési eseményének ígérkezik az orosz fegyveres erőknél.

A hadgyakorlatok a Csendes-óceán, a Jeges-tenger, valamint a Földközi-, Kaszpi- és Balti-tenger vizein zajlanak. Több mint 400 harci hajó, tengeralattjáró és kisegítő flotta, továbbá több mint 120 repülőgép és helikopter vesz részt az eseményen. Közel 7000 különféle katonai felszerelés és több mint 90 000 katona teljesít szolgálatot a gyakorlat során.

Az Óceán–2024 célja, hogy ellenőrizze az Orosz Haditengerészet vezetői állományának készségét különböző haderők irányítására, komplex operatív feladatok megoldására, és fejlett technológiai eszközök alkalmazására a gyakorlati részben. Emellett cél a partnerségi kapcsolatok fejlesztése a tengeri hadviselés területén a szövetséges országok haditengerészeteivel – áll a Telegram csatornán kiadott közleményben.

Az első szakasz során a katonai vezetés gyakorlatozik a hadtestek harci területekre való telepítésében. A második szakaszban „harci cselekményeket” szimulálnak, amelyek során egy feltételezett ellenség stratégiai fontosságú objektumainak megsemmisítését, valamint partraszállást gyakorolnak.

A gyakorlatba bevonták egyebek mellett a belügyminisztérium, a vészhelyzeti minisztérium, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat egységeit is. Oroszország partnerei is meghívást kaptak a részvételre, így nemzetközi együttműködés részeként zajlik az esemény.

Az Óceán-gyakorlatok nevüket a Szovjetunió idején nagy sikerrel végrehajtott haditengerészeti manőverekről kapták, amelyek az akkori korszak legnagyobb hadgyakorlatai közé tartoztak világszerte.

Borítókép: Orosz hadihajók hajóznak a Neva folyón az orosz haditengerészet napját ünneplő fő haditengerészeti parádén Szentpéterváron 2024. július 28-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.