Amerika is részese lett a spanyol–venezuelai diplomáciai válságnak

Fókuszban a Nicolás Maduro venezuelai elnök elleni állítólagos merényletkísérlet.

2024. 09. 15. 20:42
A venezuelai hatóságok rengeteg fegyvert foglaltak le az akció során
A venezuelai hatóságok rengeteg fegyvert foglaltak le az akció során Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok határozottan visszautasította Venezuela azon állításait, amelyek szerint a CIA Nicolás Maduro elnök és más vezető tisztségviselők meggyilkolására készült. A venezuelai kormány állítása szerint a hétvégén letartóztatott férfiak kapcsolatban állnak a spanyol Nemzeti Hírszerző Központtal (CNI), és az Egyesült Államok vezetésével terrorakciókat akartak végrehajtani, amelynek része lett volna Nicolás Maduro elnök meggyilkolása is. Bevallották aktív részvételüket a feltételezett destabilizáló műveletben – nyilatkozta Diosdado Cabello venezuelai belügyminiszter. Az elfogott férfiak közül hárman amerikai állampolgárok. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a spanyol kormányzat is tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, miután spanyolok is vannak a fogvatartottak között. A két spanyol férfi eltűnését szeptember 9-én jelentették be hozzátartozóik Spanyolországban, miután már egy hete nem tudtak velük kapcsolatba lépni.

Mint elmondták, rokonaik turistaként utaztak Venezuelába augusztus közepén. Hollétükről internetes közösségi oldalakon is próbáltak tudakozódni és információt kérni.

A héten a venezuelai külügyminisztérium bekérette a caracasi spanyol nagykövetet és hazahívta konzultációra madridi nagykövetét, miután Margarita Robles spanyol védelmi miniszter egy eseményen diktatúrának nevezte a venezuelai rezsimet. Ezt megelőzően a spanyol parlament határozatot fogadott el, amelyben felszólította a spanyol kormányt, hogy ismerje el Edmundo González Urrutia ellenzéki politikust Venezuela legutóbbi elnökválasztásának győzteseként.

Borítókép: A venezuelai hatóságok rengeteg fegyvert foglaltak le az akció során (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.