Az elnök aláírta: 75 napos kötelező katonai szolgálat jöhet

Még a kormánynak is jóvá kell hagynia a kötelező sorkatonai szolgálatról szóló döntést. Szerbia államfője viszont már rábólintott a 75 napos szolgálatra.

2024. 09. 14. 11:56
Szerb katona 2019. január 17-én, Belgrádban (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiában ismét kötelező lehet a sorkatonai szolgálat. Az elnök az erről szóló döntést már aláírta, jelenleg a kormányon a sor, hogy elfogadja az előterjesztést. Ezt Alekszandar Vucsics államfő szombaton jelentette be – írja a szerb közmédia.

Alekszandar Vucsics szerb elnök a szemüvegét igazítja, miközben Izrael elnökét hallgatja a találkozójuk utáni sajtótájékoztatón Belgrádban 2024. szeptember 11-én (Fotó: AFP)
Alekszandar Vucsics szerb elnök a szemüvegét igazítja, miközben Izrael elnökét hallgatja a találkozójuk utáni sajtótájékoztatón Belgrádban 2024. szeptember 11-én (Fotó: AFP)

Tájékoztatom önöket, hogy Szerbia katonaságának főparancsnokaként és az ország elnökeként hozzájárulásomat adtam a 75 napos kötelező katonai szolgálat teljesítéséhez. Hiszek benne, hogy Szerbia kormánya elfogadja ezt a döntést

– mondta a szerb elnök.

Hozzátette: Szerbia hadseregének egyre erősebbnek és erősebbnek kell lennie, és el kell riasztania azokat, akik fenyegetik az országot.

Szeretném, ha mindannyian megértenék, mennyire szükségünk van egy erős hadseregre, és mennyire fontos számunkra, hogy új fegyvereket készítsünk és vásároljunk. Nem az a vágyunk, hogy bárkit is megtámadjunk, de el akarjuk riasztani azokat, akik fenyegetnek bennünket

– húzta alá a köztársasági elnök.

Borítókép: Szerb katona 2019. január 17-én, Belgrádban (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.