Békére szólított fel Ukrajnában és a Közel-Keleten Lengyelország elnöke

Andrzej Duda, Lengyelország elnöke az ENSZ Közgyűlésén hangsúlyozta, hogy Oroszország agressziója Ukrajnában nem fajulhat újabb „befagyott konfliktussá”. Beszédében kiemelte a nemzetközi jog tiszteletének fontosságát a globális béke és biztonság elérése érdekében.

2024. 09. 25. 14:14
Andrzej Duda lengyel elnök
Andrzej Duda lengyel elnök Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Oroszország brutális agressziója Ukrajna ellen nyíltan megsérti a nemzetközi normákat” – jelentette ki Duda az ENSZ-ben. Felhívta a világ figyelmét, hogy a globális intézkedésekre van szükség Ukrajna területi integritásának helyreállítása és a jövőbeli agresszió elkerülése érdekében.

Az elnök hangsúlyozta, hogy ha a nyugati hatalmak lehetővé teszik Oroszország inváziójának sikerét, az veszélyes üzenetet küldene, bátorítva más nemzeteket, hogy hasonló lépéseket tegyenek.

A hódításokat és a nemzetközi jog semmibevételét meg kell állítani

– mondta Duda, aki Lengyelország történelmi tapasztalataira hivatkozott.

Duda elnök a Közel-Keleten zajló erőszakra is kitért, különösen Izrael és a Hamász közötti feszültség fokozódására, amely az október 7-i izraeli terrortámadás után következett be. Megerősítette Izrael önvédelmi jogát, ám hangsúlyozta, hogy az ilyen intézkedéseknek meg kell felelniük a nemzetközi humanitárius jognak.

„Elengedhetetlen, hogy mindkét nemzet békében élhessen” – jelentette ki Duda, hozzátéve, hogy Izrael létezése és biztonsága soha nem lehet kérdéses.

A globális biztonságra reflektálva Duda megerősítette Lengyelország elkötelezettségét az emberi jogok védelme mellett. Bejelentette, hogy Lengyelország jelölteti magát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába a 2029–2031-es időszakra, hangsúlyozva, hogy az emberi jogok védelme elengedhetetlen a globális stabilitás eléréséhez.

Az emberi jogok a béke és biztonság alapjait képezik. Azok megsértése konfliktusokhoz vezet, míg megóvásuk biztosítja a fejlődést

– mondta Duda.

Az elnök kifejezte szolidaritását a fejlődő országokkal is, hangsúlyozva, hogy Lengyelország saját történelemformáló tapasztalatai révén értékeli a szabadságot és a szuverenitást.

Záróbeszédében Duda reformokat sürgetett a kulcsfontosságú nemzetközi szervezetekben, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsát is. Elismerte az ENSZ tökéletlenségeit, de megerősítette annak szerepét a globális irányítás sarokköveként. „A világ változik, és rendszerünknek is változnia kell, hogy jobban szolgálja a globális közösséget” – fogalmazott Duda.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.