Biden az ENSZ-ben: Béke kell a Közel-Keletre, Ukrajnát pedig nem hagyjuk cserben

Diplomáciai megoldást sürgetett a Közel-Kelet fegyveres konfliktusaiban, valamint a Nyugat Ukrajna mögötti kiállásának fenntartását szorgalmazta Joe Biden amerikai elnök az ENSZ Közgyűlésében mondott felszólalásában kedden New Yorkban.

Forrás: MTI2024. 09. 25. 6:17
Joe Biden amerikai elnök 2024. szeptember 24-én (Fotó: AFP)
Joe Biden amerikai elnök 2024. szeptember 24-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszaka csúcsszintű általános vitájának megnyitóján mondott beszédében az elnök az ukrajnai háborút tekintve óva intett a nyugati szövetségesek kifáradásától, és a fegyveres konfliktusban a kijevi vezetés támogatásának folytatására szólított fel.

A Közel-Keletet illetően az Izrael és a libanoni Hezbollah közötti eszkalálódó fegyveres konfliktus kapcsán Joe Biden úgy fogalmazott, hogy egy teljes körű háború senkinek sem érdeke, és hozzátette: az egyetlen út a békéhez a diplomáciai megoldás.

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háborús konfliktus, a gázai harcok lezárása érdekében a tűzszüneti megállapodás feltételeinek véglegesítését sürgette, és felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét oldalon túl sokat szenvedett már a polgári lakosság.

Az amerikai külpolitikát illetően kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem vonulhat vissza a globális politika színteréről.

Joe Biden elnöksége utolsó beszédét tartotta az ENSZ Közgyűlése előtt, ami alkalmat adott négyéves elnöksége néhány elemének kiemelésére, így beszélt az amerikai csapatok afganisztáni kivonulásáról is. A 2021 nyarán megtett lépésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy eltökélt volt az ügy lezárására. 

Ugyanakkor elismerte, hogy a folyamatot tragédiák kísérték, amivel a 13 amerikai katona halálára utalt, akik merényletben vesztették életüket az Afganisztánban tartózkodó amerikai külföldi állampolgárok kimenekítésére irányuló művelet idején a kabuli repülőtérnél.

Az afganisztáni kivonulás kivitelezését illető kritikákra Joe Biden és adminisztrációjának tisztségviselői az elmúlt években azzal érveltek, hogy a csapatok kivonásáról még a korábbi elnök, Donald Trump állapodott meg, így megkötve a következő kormányzat kezét.

Joe Biden a világszervezet ülésén tartott keddi felszólalásában a világ előtt álló megoldandó feladatok közé sorolta a mesterséges intelligencia felhasználásának szabályozását annak kockázatai miatt. Úgy vélte, az új technológia teljes mértékben átalakítja majd az emberek életét, a munkavégzés módját és a háborús hadviselést is.

Az ENSZ-közgyűlés keretében az amerikai elnök külön is találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral, akinek hangsúlyozta az ENSZ intézményi reformjainak szükségességét annak érdekében, hogy a szervezet képes legyen megfelelni a XXI. század kihívásainak.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök 2024. szeptember 24-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.