Drámai az árvízhelyzet Alsó-Ausztriában + videó

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a napok óta tartó özönvízszerű esőzések következtében. Már több halálos áldozata is van a közép-európai árvizeknek. Egész Alsó-Ausztriát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, egy tűzoltó a mentési munkálatok során vesztette életét.

Forrás: eXXpress2024. 09. 16. 7:48
A Duna-csatorna túlfolyik a partján Bécs belvárosában 2024. szeptember 15-én. Ausztria északkeleti részén egy tűzoltó vesztette életét az áradásban - közölték a hatóságok
A Duna-csatorna túlfolyik a partján Bécs belvárosában 2024. szeptember 15-én. Ausztria északkeleti részén egy tűzoltó vesztette életét az áradásban - közölték a hatóságok Fotó: Alex Halada Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több lakost ki kellett menteni otthonából. Számos utat lezártak. A hatóságok folyamatos dolgoznak, egy tűzoltó a szivattyúzási munkálatok közben meghalt, írta az eXXpress.

„Sajnos nincsenek jó hírek” – mondta Johanna Mikl-Leitner, a tartomány kormányzója.

Az elmúlt napban mintegy húszezer tűzoltót vetettek be. 

– Alsó-Ausztria drámai helyzetben van, a 2002-es és 2013-as árvizekkel ellentétben tartományunk ezúttal nagy területen érintett, ezért nagyon hálásak vagyunk a többi tartomány támogatásáért – mondta Johanna Mikl-Leitner. Felső-Ausztriából, Karintiából, Salzburgból és Tirolból is számítanak segítségre – tette hozzá Stephan Pernkopf kormányzóhelyettes.

Példátlanul szélsőséges helyzettel állnak szemben.

Több településen polgári védelmi riasztást rendeltek el. Néhány tűzoltóállomásra is betört már a víz.

Egy tűzoltó Tulln kerületben halálos balesetet szenvedett, mikor vízszivattyúzás közben megcsúszott egy lépcsőn.

– Kérjük, vigyázzanak magukra, és mindenekelőtt kövessék a mentőszolgálat utasításait. Csak akkor hagyják el a házat, ha feltétlenül szükséges – kérte a kormányzó.

Az elkövetkező órákban négyzetméterenként hatvan liter eső várható, ami további áradásokhoz vezethet Ausztria-szerte. Az iskolák ugyan kinyitottak, de aki nem tud biztonságban odaérkezni, annak igazoltnak tekintik a napját.

 

Borítókép: A Duna-csatorna túlfolyik a partján Bécs belvárosában 2024. szeptember 15-én. Ausztria északkeleti részén egy tűzoltó vesztette életét az áradásban, közölték a hatóságok (Fotó: AFP/Alex Halada)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.