Elukránosodtak a berlini bordélyok

A háború borzalmai elől menekülő ukrán nők sorsa sokszor nem várt fordulatot vesz, amikor Németországba érve új kihívásokkal szembesülnek. A német fővárosban, Berlinben a prostitúció sajnos sok nő számára az egyik legegyszerűbben elérhető megélhetési forrássá válik.

2024. 09. 14. 9:37
Coronavirus - Bordell auf St. Pauli
Illusztráció. Bordélyház Németországban (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menekült ukrán nők állampolgári járadékra jogosultak – de Berlinben sokan mégis a prostitúciót választják. Kezdetben csak ideiglenes munkavégzés szándékával. De ez gyakran több lesz ennél. Mia, egy szociális munkás magyarázza el az okokat és írja le a bordélyházak helyzetét a Weltnek.

A háború következményei és a szexipar növekedése

Mia elmondása szerint a háború előtt kevés ukrán nő dolgozott Berlin bordélyaiban. „A nők, akikkel mi dolgozunk itt Berlinben, többnyire Kelet-Európából származnak: Bulgáriából, Romániából és Magyarországról – és most már Ukrajnából is” – mutat rá Mia. A prostitúciós iparban dolgozók körülbelül 50 százalékát már ukránok teszik ki, akik közül sokan menekültként érkeztek Németországba.

Mia szerint a legtöbb ukrán nő már Németországban él, amikor először találkozik a prostitúció gondolatával. Gyakran ukrán honfitársaik révén hallanak erről, azoktól, akik már Berlinben dolgoznak. Egyesek az interneten kapnak ajánlatokat.

„Nem mindenki cselekszik jó szándékkal, aki lakást kínál” – figyelmeztet Mia. Az önkénteseket kezdetben nem ellenőrizték, ami súlyos visszaélésekhez vezetett. Egyes esetekben, mint ahogy egy fiatal nő történetében is, a lakhatásért szexuális szolgáltatásokat kellett nyújtani, és amikor a férfi „emelte a bérleti díjat”, további nyomás alá helyezte őt.

Noha az ukrán menekültek jogosultak szociális juttatásokra Németországban, sok nő nincs tisztában e jogaival, vagy fél az állami szervektől. Mia szerint nagy a félelem a munkaügyi központ intézményei iránt, és a szégyenérzet miatt csak kevesen merik igénybe venni a támogatásokat. 

Sokan nincsenek tisztában a jogaikkal, és már előre félnek a munkaügyi központtól

 – magyarázza Mia.

A szálláslehetőségek korlátozottak, emiatt sok nő inkább a prostitúció nehéz útját választja, hogy elkerülje az átmeneti lakhatási bizonytalanságot. Az ingatlanpiac helyzete Berlinben különösen bonyolult, így a helyzet megoldása nem egyszerű.

Kilépési programok és a jövőkép

A „Neustart" szervezet által támogatott kilépési programok lehetőséget nyújtanak a nők számára, hogy elhagyják a prostitúció világát. Azonban ezek a programok is kihívásokkal teliek. 

Sok nő, akivel találkozom, rendelkezik érettségivel, de időbe telik, amíg elismerik a végzettségüket. Német nyelvtudás nélkül pedig nehéz munkát találniuk

– mondja Mia.

A nőket egyfajta társadalmi izoláció is sújtja, mivel kapcsolataik gyakran kizárólag a prostitúciós körökben léteznek. „Ha kilépsz, szinte nincs szociális hálód” – emeli ki Mia a nehézségeket.

A béke és a stabilitás reményében érkezett ukrán nők számára Berlin tehát gyakran nem a várt újrakezdést hozza. A Neustart és hasonló szervezetek munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy ezek a nők visszanyerhessék méltóságukat és biztonságukat – írja a Welt. A társadalomnak és a hatóságoknak egyaránt segíteniük kell, hogy ne csak rövid, hanem hosszú távú megoldások is szülessenek, amik valódi változást hozhatnak ezeknek a nehéz helyzetbe került nőknek az életében.

Borítókép: Illusztráció. Bordélyház Németországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.