Erősödnek a magyarellenes pártok Romániában

Egy friss felmérés szerint a négy évvel ezelőtti eredménynél öt százalékponttal jobban teljesíthet a december elsejei romániai parlamenti választásokon a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR).

Borítókép: Az AUR párt vezetője, George Simion a médiához és a támogatókhoz szól a párt székházában az európai parlamenti választások után 2024. június 9-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pártra a válaszadók 14 százaléka szavazna. Az AUR mellett bekerülhet a törvényhozásba az SOS Románia nevű formáció is, amelynek vezetője, Diana Sosoaca ugyancsak a magyarok elleni kirohanásairól is ismert. Ami a november végi államfőválasztást illeti, a felmérések a harmadik helyre jósolják George Simiont. Az AUR-vezérre 13 százaléknyian szavaznának. Diana Sosoaca hatszázalékos eredménnyel végezne a közvélemény-kutatás szerint. 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke állítja: nagyon komolyan kell venni a magyarellenes erők erősödését. Mint mondta, ha a felmérési adatokat nézzük, akkor George Simion és Diana Sosoaca összesítve nagy támogatottságot élvez. 

Ez ugyanaz a tábor. Nyilván egyikük sem nyeri meg az elnökválasztást, de a parlamentben két frakció lesz, míg eddig csak egy volt, tíz százalékkal

– figyelmeztetett az RMDSZ vezetője a Maszolnak adott videóinterjúban. 

Elmondta: belegondolni is rossz, mekkora lesz a magyarellenes hangerő, ha a mostani tíz százalék helyett húszszázaléknyian jelennek meg a bukaresti törvényhozásban ezek a formációk. Szerinte abban az esetben, ha a jelenlegi két nagy román kormánypárt – a szociáldemokraták, illetve a nemzeti liberálisok – közül az egyik nem kerül ellenzékbe az év végi megmérettetés után, akkor a magyarellenes, szélsőséges erők, az AUR és az SOS Románia képviselői képezik majd a hatalom alternatíváját a következő, 2028-as választásokon. 

Borítókép: Az AUR párt vezetője, George Simion a médiához és a támogatókhoz szól a párt székházában az európai parlamenti választások után 2024. június 9-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.