Ettől tartanak leginkább az amerikai szavazók

Egy friss felmérés szerint az amerikaiak többsége attól tart, hogy a novemberi elnökválasztáson olyanok is leadhatják a szavazatukat, akik erre nem jogosultak. Ez a lehetőség egy olyan időszakban merül fel, amikor a bevándorlással kapcsolatos kérdések és a várhatóan elhúzódó választási eredményhirdetések is feszültséget kelthetnek a lakosságban.

2024. 09. 20. 17:36
Az ameriaki választók attól tartanak, hogy elcsalják az elnökválasztást
Az ameriaki választók attól tartanak, hogy elcsalják az elnökválasztást Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemrégiben készült felmérés érdekes fényt vet az amerikaiak választásokkal kapcsolatos aggodalmaira. Az Ipsos közvélemény-kutató cég adatai szerint a megkérdezettek 51 százaléka fejezte ki aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy rengetegen illegálisan adják le a szavaztukat a közelgő elnökválasztáson. A választópolgárok szerint ugyanis a szigorú ellenőrzés hiánya lehetővé teszi, hogy nem amerikai állampolgárok is voksolhatnak. Ez vélhetően Kamala Harris demokrata elnökjelöltnek és párttársainak kedvezhet, mivel a Biden–Harris-adminisztráció kardoskodik a bevándorlás mellett.

A Pew Kutatóközpont 2022-es becslése szerint az Egyesült Államokban élő illegális migránsok száma eléri a 11 milliót, bár egyes intézetek ezt a számot jóval magasabbra becsülik.

A felmérés rávilágított arra is, hogy a megkérdezettek 54 százaléka támogatja az illegális migránsok tömeges kitoloncolását. Emellett 44 százalékuk úgy véli, hogy Donald Trump volt elnök hatékonyabban tudná kezelni az ország bevándorlási problémáit, mint a jelenlegi alelnök, Kamala Harris, akiben csupán 34 százalék bízik ezen a téren.

Külön feszültséget okozhat a novemberi voksoláson, hogy a médiából származó jelentések arra figyelmeztetik az amerikaiakat, ne számítsanak gyors eredményekre. Emlékezetes, 2020-ban a választási eredményeket csak négy nappal a voksolás napja után állapították meg.

A felmérések alapján úgy tűnik, hogy Donald Trumpnak nagyobb esélye van a győzelemre, mint Kamala Harrisnek, különösen a bevándorlási politika terén mutatott népszerűségi előnyét tekintve. 

Borítókép: Az amerikai választók attól tartanak, hogy elcsalják az elnökválasztást (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.