Eva Kaili esete is azt üzeni Magyar Péternek: senki sem állhat a törvények felett

„Ha egy képviselőt bűncselekménnyel gyanúsítanak, fontos, hogy ugyanazok a jogi eljárások vonatkozzanak rá, mint bármely más magyar vagy európai állampolgárra. A mentelmi jog felfüggesztése biztosítja, hogy a hazai igazságszolgáltatás akadálytalanul dolgozhasson, és hogy a képviselő ne bújhasson a mentelmi jog mögé” – jelentette ki Schaller–Baross Ernő európai parlamenti képviselő a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítójának.

2024. 09. 28. 18:00
Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt , a legfőbb ügyész indítványt tett az Európai Parlament elnökénél Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztésére, miután a politikus az Ötkert nevű szórakozóhelyen ellopta egy férfi telefonját. Schaller-Baross Ernő EP-képviselő is reagált a hírre, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítójának elmondta: 

Úgy tűnik, hogy elillant Magyar Péter bátorsága, és az európai parlamenti képviselőknek járó, brüsszeli mentelmi jog mögé bújva szeretné megúszni a felelősségre vonást

– mondta Schaller–Baross Ernő, majd hozzátette: 

Ha jól emlékszem, nem ezt ígérte a választóinak. A tavaszi választási kampányban még bőszen azt hangoztatta, hogy szükségtelen a mentelmi jog. Sőt, ő azt eltörölné, a Tisza Párt azonnal eltörölné. Ő pedig személy szerint áll minden peres eljárás elé

Tavasszal a választási kampányban még azzal kardoskodott Magyar Péter, hogy meg fogja szüntetni a politikusok mentelmi jogát, ám nem ez az első eset, hogy a Tisza Párt elnöke szembemegy a saját korábbi álláspontjával, ha az érdekei éppen úgy kívánják. Magyar Péter kezd hagyományt teremteni ebből. 

Kijelenthető, hogy az ügyészség kérelme a mentelmi jog felfüggesztése kapcsán teljes mértékben Magyar Péter tetteinek a következménye. Az ügyész a szabályok szerint járt el. Cselekménye lopásnak minősülhet, ami közvádra üldözendő bűncselekmény. Az EP elnökének jóváhagyását követően az Európai Parlament jogi szakbizottságán a sor, hogy kivizsgálja az ügyet

– jelentette ki a képviselő. 

Schaller-Baross Ernő
Schaller–Baross Ernő  - Fotó:   Facebook

Ám a politikus korábbi esetek kapcsán arra is rávilágított, hogy a mentelmi jog esetében az Európai Parlament gyakorlata és a hozzáállása nagyon eltérő. Erre jó példa Eva Kaili görög politikus, az Európai Parlament volt alelnökének az esete, aki a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője volt, ennek megfelelően korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádoltak, és hosszú időbe telt, amíg sikerült megfosztani mentelmi jogától. Ilaria Salis olasz politikus felháborító esetére is érdemes visszatekinteni, aki börtönben tartózkodott, amikor EP-képviselőnek választották: 

Ugye emlékszünk még a készpénzzel teli táskákra, Brüsszel közepén letepert apára, apósra, barátra, szocialistákra? Vagy akár Ilaria Salis olasz képviselő esetére, aki egy megrögzött kommunista, antifasiszta, Budapest utcáit járta, és a vád szerint válogatás nélkül vert össze ártatlan embereket

– tette fel a kérdést Schaller–Baross Ernő, majd hangsúlyozta: „Ezek az ügyek rávilágítanak arra, hogy a mentelmi jog nemcsak védelmet nyújt, hanem komoly etikai kihívások elé állítják az uniós intézményeket és a döntéshozókat.”

A szocialista Eva Kaili mentelmi jogának feloldása fontos lépés volt a felelősségre vonás irányába, és üzenetet közvetít Magyar Péternek is: senki sem állhat a törvények felett, különösen nem azok, akik elvileg a köz érdekében dolgoznak. S erre szeretnénk emlékeztetni Magyar Pétert is: ilyen cselekmény után, ha ezt a bűncselekményt tényleg elkövette, akkor Magyar Péternek nincsen helye a közéletben

– vallja a politikus. 

Borítókép: 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.