Gyász és katasztrófa Közép-Európában + videó

Legalább 22-re emelkedett a szélsőséges időjárás és az áradások áldozatainak száma Közép-Európában – közölték a hatóságok, miután további három áldozatot jelentettek Lengyelországban és egyet Ausztriában.

2024. 09. 18. 7:35
Floods in the Czech Republic
Egy helyi nő figyeli az elárasztott utcát Csehországban (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hét óta erős szél és szokatlanul heves esőzések sújtották Ausztriát, Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát. Habár az időjárás több helyen stabilizálódni látszik, a hatóságok óvatosságra intették az embereket.

Lengyelország két nagyvárosában – a déli Opoleban és a nyugati Wroclawban – még mindig attól tartanak, hogy átszakadhatnak a gátak. Donald Tusk miniszterelnök eközben kedden bejelentette, hogy további kormányzati segélyt nyújtanak a vihar által sújtottaknak, így a teljes összeg kétmilliárd zlotyra (184 milliárd forintra) nőtt.

A lengyel rendőrség keddi jelentése szerint további három ember halt meg a vihar következtében, így hétre nőtt az áldozatok száma az országban. Ezt Marek Boron rendőrfőkapitány jelentette be.

Ausztriában is újabb emberéletet követelt a rendkívüli időjárás. Egy 81 éves nő az újabb áldozat – mondta a rendőrség szóvivője az AFP-nek. A tűzoltóság kedden találta meg a nő holttestét az elárasztott otthonában Alsó-Ausztriában, az alpesi ország legsúlyosabban érintett tartományában. A legfrissebb adatok szerint a vihar Romániában hét, Csehországban pedig három ember halálát okozta.

Cseh és lengyel háztartások tízezrei maradtak áram és ivóvíz nélkül.

Borítókép: Egy helyi nő figyeli az elárasztott utcát Csehországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.