„Háború a múlt ellen”– a könyv, amit Brüsszel betiltana

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli képzési központja (MCC Brussels) könyvbemutató beszélgetést tartott hétfőn Frank Füredivel, a központ igazgatójával a történelmi múlt „eltörléséről” szóló, The War against the Past (Háború a múlt ellen) címmel újonnan megjelent könyvéről.

2024. 09. 30. 21:11
Frank Füredi legújabb könyvének bemutatója
Frank Füredi legújabb könyvének bemutatója Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartották a „The War Against the Past – Háború a múlt ellen” című könyv bemutatóját, amelyben Frank Füredi, az MCC igazgatója és a könyv szerzője a történelem ellen jelenleg folyó „kulturális keresztes hadjáratot” vizsgálja, amely a múltat gyakran toxikusnak minősíti, és arra keres válaszokat, hogy mi mozgatja ezt a kultúrharcot, valamint milyen veszélyeket rejt magában a nyugati történelem eltörlése vagy elítélése. A szerző továbbá vizsgálja a szobrok ledöntésétől kezdve a történelmi kifejezéseknek a szótárakból való eltörléséig a múlt negatív színben való feltüntetésére irányuló, egyre növekvő erőfeszítéseket. 

Füredi a beszélgetésen rámutatott, hogy a kultúrharcosok jelenleg arra törekednek, hogy elítéljék a történelem olyan nagy gondolkodóit, mint Arisztotelész, Immauel Kant, David Hume vagy Adam Smith, „fehér kiváltságaik” miatt. 

Történelmünket átírják, és örökségünket támadás éri. Shakespeare-től elkezdve a legnagyobb tudósokig, kulturális ikonjainkat negatív színben tüntetik fel. Arisztotelész a legújabb értelmezések szerint például a fehér felsőbbrendűség atyja

 – jelentette ki. Véleménye szerint ezek a jelenlegi tendenciák ahhoz vezetnek, hogy a XXI. század embere elveszti a szerves kapcsolatot a múlttal, és elszakad gyökereitől.

 A fiatalok elszigetelődnek attól, ami az ő életük előtt történt, megkérdőjelezik a helyüket a világban, identitásválságban szenvednek, és nem tudják, mi az út a jövő felé

– mutatott rá. 

Előadásában Frank Füredi védelmébe vette a történelmi múltat, és hangsúlyozta a kollektív tudás megőrzésének fontosságát, szembeszállva a nyugati eszmék és vívmányok nagyságának lebecsülésével. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, először az MCC brüsszeli központja a Piola Libri könyvesboltot akarta a könyvbemutató helyszínéül, ám az pár napja hirtelen lemondta az eseményt arra hivatkozva, hogy túlzottan politikai jellegű.  

Borítókép: Frank Füredi legújabb könyvének bemutatója (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.