Kampánytéma Orbán Viktor romániai népszerűsége

Kelemen Hunor: Nem létezik olyan politikai modell, amelyet Romániában lehetne alkalmazni, amit máshonnan lehetne átvenni.

Illusztráció
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ion Cristoiu, az egyik legismertebb román publicista szerint Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetője és államfőjelöltje azért is kaphat szavazatokat románoktól, mert sokan Orbán Viktor miniszterelnökkel hozzák összefüggésbe Kelement. Cristoiu egy vasárnap esti politikai tévéműsorban emlékeztetett arra, hogy a románok egy tekintélyes része szimpatizál a magyar kormányfő politikájával. 

Kelemen Hunort a Prima TV-nek adott szombati interjúban arról is kérdezték: példaképének tekinti-e Orbán Viktort. Az RMDSZ-elnök válaszában kijelentette: 

– Nem létezik olyan politikai modell, amelyet Romániában lehetne alkalmazni, amit máshonnan lehetne átvenni.

Az erdélyi magyar politikus ugyanakkor dicsérő szavakkal illette Magyarország miniszterelnökét, kiemelve, hogy „egy vízióval rendelkező embernek” tartja.

– Orbán Viktor egy bátor ember, aki nagyon sokat kockáztat. Egy vízióval rendelkező ember, aki, amikor átvette a hatalmat, nemcsak a régi minisztereket cserélte le az újakkal vagy az akkori csapatával, hanem rendszert váltott. Természetesen ő Magyarország érdekeit helyezi az első helyre

– mondta az RMDSZ vezetője. Hozzátette: tiszteli Orbán Viktort azért, amit tesz. Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, a magyar miniszterelnök nem Oroszország, hanem Magyarország érdekeit képviseli. Ostobaságnak nevezte azokat, akik Moszkva bábjának nevezik a magyar miniszterelnököt. 

Mint arról a Deutsche Welle román nyelvű honlapján korábban közölt elemzés beszámolt, Orbán Viktor romániai népszerűsége tavaly elérte a hatvan százalékot, amivel messze megelőzi a bukaresti vezető politikusokat. Egy korábbi felmérés szerint a romániaiak többsége úgy véli, Bukarestnek inkább szuverenista politikát kellene folytatnia. A megkérdezettek 61 százaléka támogatta ezt a fajta irányvonalat a globalista politikával szemben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.