Karddal végezhettek ki egy fegyvertelen ukrán katonát

Az ukrán rendfenntartók nyomozást indítottak, miután a Telegramra olyan fotók kerültek ki, amelyeken az látható, hogy az orosz fegyveres erők tagjai karddal leszúrnak egy fegyvertelen ukrán katonát – közölte kedden az ukrán főügyészség hivatalos honlapján.

2024. 09. 17. 20:08
Ukrainian army medics treat wounded soldiers in direction of PokrovskDONETSK OBLAST, UKRAINE - 31 AUG: Ukrainian army medics transfer a wounded Ukrainian soldier at a stabilisation point in the direction of Pokrovsk, Ukraine, 31 August 2024. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Illusztráció Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a Donyeck megyei ügyészség vezetésével indult vizsgálat a háborús törvények és szokások megsértésének gyanújával, amelyet szándékos emberöléssel párosítottak. 

A nyomozást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai folytatják a donyecki és a luhanszki régiókban.

Kedden tettek közzé az egyik Telegram-csatornán egy bejegyzést, amely szerint az orosz fegyveres erők tagjai kivégeztek egy ukrán katonát a Donyeck megyei Novohrogyivka városában. 

A közzétett képek azt mutatják, hogy az orosz megszállók „Kurszkért” feliratú kardot döftek bele az ukrán védelmi erők egyik katonájába. A képen a meggyilkolt katonának hiányzik a felszerelése, és a kezén – amelyet vélhetően megölése előtt összekötöztek – ragasztószalag látható.

„A bűnöző oroszországi rezsim folytatja politikáját, amely arra irányul, hogy elpusztítsanak mindent, ami ukrán” – jelentette ki Andrij Kosztyin főügyész. Szavai szerint a világ láthatja Moszkva „bestiális kegyetlenségét” és azt, miként „tiporja lábbal cinikusan a civilizált világ összes értékét és normáját”. 

Célunk, hogy megtaláljunk és megbüntessünk mindenkit, aki részt vett ezekben a bűncselekményekben. A világnak látnia kell a megszállók szörnyű tetteit, és határozottan kell reagálnia minden ilyen esetre. Csak közös erőfeszítésekkel tudjuk megbüntetni ezt a gonoszt

– hangoztatta a főügyész.

Délután az orosz erők kétszer mértek csapást irányított légibombákkal a keleti országrészben lévő Harkiv városára. Ihor Terehov polgármester közlése szerint hatan sérültek meg, köztük négy tűzoltó. Egy becsapódást rögzítettek a megyeszékhely egyik bevásárlóközpontja melletti erdősávban – tette hozzá a városvezető.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye ügyészi hivatala arról tájékoztatott, hogy reggel az orosz hadsereg három irányított bombával mért csapást a régióban lévő Hluhiv településre, aminek következtében egy 64 éves apa és 34 éves fia megsebesült.

Az orosz erők a déli Herszon megyére is légicsapást mértek az éjjel – közölte a régió kormányzói hivatala. Hozzátette, hogy tüzek ütöttek ki, lakóházak semmisültek meg, de sérültekről nem érkezett jelentés.

Az energetikai minisztérium kedd délelőtti közleménye szerint az elmúlt 24 óra alatt öt régió – Donyeck, Szumi, Harkiv, Cserkaszi és Csernyihiv megyék – polgári energetikai infrastruktúrája került ellenséges tűz alá, ami miatt több helyütt leállt az energiaszolgáltatás.

Az ukrán haditengerészet a Facebookon közzétett sajtóközleményében arról számolt be, hogy egységei más ukrán alakulatokkal együttműködve ellenséges lőszerraktárakat semmisítettek meg Donyeck megyében, az orosz megszállás alá került Mariupol közelében. A haditengerészet jelentésében hozzátette, hogy a rakétacsapásban megsemmisült mind a tároló infrastruktúra, mind pedig az a többtonnányi lőszer, amelyet az orosz csapatok Ukrajna területén történő felhasználásra halmoztak fel.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 636 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett két orosz harckocsit, hat tüzérségi rendszert és 66 drónt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.