Kitoloncolják Spanyolországból a madridi reptéren éhségsztrájkoló migránsokat

A szélsőbaloldal bírálja Pedro Sánchezt a döntés miatt, és a kettős mércét emleget.

2024. 09. 24. 17:22
Ministry Of The Interior Inaugurates A Photo Exhibition Of The March 11 Atacks.
Fernando Grande-Marlaska, the Minister of the Interior, is inaugurating the photo exhibition that commemorates the 20th anniversary of the March 11 attacks in Madrid, Spain, on March 6, 2024. (Photo by Tomas Calle/NurPhoto) (Photo by Tomas Calle / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiutasítják az országból a madridi reptéren éhségsztrájkoló migránsokat. A szocialista spanyol kormány úgy döntött, hogy ezúttal nem veszi figyelembe az afrikai bevándorlók kérelmét és helyzetét, hanem kitoloncolja őket Spanyolországból.

A madridi Barajason több mint ötven szaharai állampolgár várakozik menedékkérelme elbírálásra. Miután hosszú ideje, állításuk szerint, tarthatatlan higiéniai körülmények között tartják őket fogságban a reptéren, harmincan közülük hétvégén éhségsztrájkba kezdtek, hogy így sarkallják befogadásra a spanyol kormányt. A belügyminisztérium azonban ehelyett hétfő délután úgy döntött, hogy első körben tíz főt visszaküld Marokkóba. Ők mindannyian aktivisták, akiket a marokkói hatóságok üldöznek, erre hivatkozva kértek védelmet Spanyolországban társaikkal együtt. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter azonban elmondta, hogy nem maradhatnak az országban, és deportálásuk a jogszabályoknak megfelelően fog lezajlani. Mint mondta,

– Mindazokat, akiket a törvény értelmében nem illet nemzetközi védelem, visszaküldünk, minden esetben bírósági megerősítéssel.

Információk szerint az éhségsztrájkolók közül már többen feladták a küzdelmet, és kedden elfogadták a nekik előkészített reggelit a madridi reptér menedékszobájában. A többieket, akik még kitartanak, a reptéri egészségügyi dolgozók felügyelik.

A tiltakozók ügyvédje bírálta a kormány döntését. Szerinte az érintett tíz fő menedékjog iránti kérelmét áttanulmányozás nélkül utasították el, miközben ügyfelei bizonyítani tudják, hogy üldözött szaharai aktivisták, akik közül többen már börtönben is ültek, ahol megkínozták őket. 

– Bizonyított tényekkel állunk szemben ahhoz, hogy nemzetközi védelmet kérjünk. Veszélyben vannak, ha visszatérnek hazájukba – mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy kitoloncolásukat politikai döntésnek tartja. 

A Pedro Sánchez kormányfővel korábban koalícióban kormányzó szélsőbaloldali Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) főtitkára, Ione Belarra szintén élesen kritizálta a kormányt a döntés miatt, és kettős mércét emlegetett. A politikus hétfőn megpróbált bejutni a Barajas menedékkérőknek fenntartott helyiségébe, de nem engedték be. A sajtónak ezután kifejtette ellenérzését azzal kapcsolatban, hogy miközben a kormány a fegyveres erők gépét Venezuelába küldi, hogy elhozzon onnan egy „veszélyes szélsőjobbost” (utalva a Madridban menedékjogot katt venezuelai ellenzéki vezetőre, Edmundo González Urrutiára), addig a repülőtéren várakozó szaharai aktivistákat, akik valódi védelemre szorulnak, kitoloncoltatja az országból. 

A szocialista spanyol kormány lépése valóban meglepő. Az országot sújtó történelmi migrációs krízis ellenére ugyanis nem megszokott, hogy afrikai állampolgárokat utasítsanak ki az országból. Ehelyett inkább az vált bevett gyakorlattá, hogy elosztják őket a spanyol régiók között a kérelmük elbírálásáig, hogy így tehermentesítsék azokat az autonóm közösségeket, például a Kanári-szigeteket, amelyeknek a befogadórendszere összeomlott az érkezők kiugróan magas száma miatt.

Idén január 1-je és szeptember 15-e között 26 758 illegális migráns érkezett csak a Kanári-szigetekre, ami 85 százalékos növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest, amikor 14 454 érkezést regisztráltak.

Borítókép: Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter  (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.