Közösségi oldalakon szervezik a migránsok a következő ceutai határtámadást

Videós és szöveges bejegyzésekben buzdítják illegális határátlépésre a marokkóiakat. Ezekben azt állítják, hogy Spanyolországban mindenki munkát és védelmet kap a kormánytól.

2024. 09. 17. 17:24
Migrants storm a barbed-wire fence as they attempt to cross the land border with Spain's African enclave of Ceuta near Fnideq in northern Morocco on September 15, 2024. (Photo by AFP)
Migránsok Ceutánál Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már szervezik a következő határtámadást a marokkói migránsok Ceutánál. Vasárnap több száz kiskorú és fiatal felnőtt rohanta le nagyobb csoportokba verődve a spanyol enklávé határkerítését. A marokkói csendőrség több mint négyezer embert vett őrizetbe, és a következő napokban is fenntartják a fokozott biztonsági intézkedéseket. 

A spanyol hatóságok azt mondják, hogy bár volt egy csapat, amelynek sikerült bejutnia a két ország közötti vámterületre, végül mindegyiküket elfogták és visszatoloncolták Marokkóba, így végül senki nem lépte át a spanyol határt. 

A La Gaceta információi szerint a közösségi oldalakon már szervezik az újabb határtámadást.

Olyan videók és szöveges bejegyzések terjednek Marokkóban, amelyekben azzal hitegetik a fiatalokat, hogy Spanyolországban biztosan lesz munkájuk és minőségibb életet élhetnek, úgyhogy érdemes megpróbálni bejutni az országba. A kiskorúaknak pedig azt az üzenetet közvetítik, hogy ne féljenek, induljanak útnak, mert amint betették a lábukat a dél-európai országba, védelmet fognak kapni az ottani szocialista spanyol kormánytól. 

Azt nem tudni, hogy egész pontosan kik indították el az illegális migrációt tápláló kampányt, de a vasárnapi ostrom a legjobb bizonyíték arra, hogy a bujtogatás sikeres. Állítólag a következő csoportos határátlépést szeptember 30-ra tervezik és nagyobb volumenű lesz a vasárnapinál. 

A kiskorúaknak tett ígéret ráadásul nem is alaptalan, hisz a Pedro Sánchez vezette baloldali kormány a felnőtt illegális bevándorlókat sem toloncolja ki az országból, nemhogy a gyerekeket. Bár a Kanári-szigetek, valamint Ceuta és Melilla befogadórendszere folyamatos nyomás alatt van a történelmi migrációs krízis miatt, a kormány kiutasítás helyett inkább más spanyol régiókba szállítja át a bevándorlókat. Legutóbb egy 260 fős csapatot vittek el a Portugáliával határos Galícia autonóm közösség legkisebb falujába, Mondariz Balnearióba. A Maliból érkezett afrikaiakat egy helyi hotelben helyezték el, de hogy meddig maradnak ott és mit fognak csinálni a mindössze hétszáz fős településen, arról senki sem ad információt. 

A falu több lakóját is aggasztja az idegenek érkezése. Az X-en volt olyan szülő, aki azt állította, hogy a helyi iskola vezetői azt az üzenetet közvetítették a diáklányoknak, hogy jobb, ha nem hordanak szoknyát, amíg a migránsok a faluban tartózkodnak, mert így biztonságosabb. 

Borítókép: Migránsok Ceutánál (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.