Landolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra vasárnap a SpaceX Crew Dragon űrkapszulája, amely a tervek szerint jövőre visszahozza a Földre az ottragadt két amerikai űrhajóst Butch Wilmore-t és Suni Williamst – közölte a NASA és a SpaceX.

Forrás: Origó2024. 09. 30. 19:49
NASA's SpaceX Crew-9 Launch
CAPE CANAVERAL, FL - SEPTEMBER 28: (EDITOR’S NOTE: This Handout image/clip was provided by a third-party organization and may not adhere to Getty Images’ editorial policy.) In this NASA handout, A SpaceX Falcon 9 rocket carrying the company's Dragon spacecraft is launched on NASA's SpaceX Crew-9 mission to the International Space Station with NASA astronaut Nick Hague and Roscosmos cosmonaut Aleksandr Gorbunov onboard, Saturday, September. 28, 2024, from Cape Canaveral Space Force Station in Florida. NASA's SpaceX Crew-9 mission is the ninth crew rotation mission of the SpaceX Dragon spacecraft and Falcon 9 rocket to the International Space Station as part of the agency's Commercial Crew Program. Hague and Gorbunov launched at 1:17 p.m. EDT from Space Launch Complex 40 at the Cape Canaveral Space Force Station to begin a six-month mission aboard the orbital outpost.   Keegan Barber/NASA via Getty Images/AFP (Photo by Handout / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
A SpaceX rakétája Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nick Hague, a NASA-asztronautája és Alekszandr Gorbunov orosz űrhajós nem sokkal azután ment át a Nemzetközi Űrállomásra, hogy a Crew Dragon kapszula magyar idő szerint 23.30-kor dokkolt az állomáson – derült ki a NASA az X-en közzétett bejegyzéséből, hívta fel rá a figyelmet az Origó. 

A SpaceX Crew-9 küldetés keretében négy űrhajóst szállítottak volna az űrállomásra. 

A négytagú legénység létszámát azonban csökkentették kettőre, hogy a műszaki problémák miatt korábban az űrállomáson rekedt két asztronauta, Suni Williams és Barry Wilmore februárban visszatérhessen.

A Boeing Starliner űrhajója – amellyel Wilmore és Williams júniusban érkezett – meghibásodott, így alkalmatlanná vált arra, hogy visszaszállítsa őket.

 A Starlineren hajtóműhibákat és héliumszivárgást észleltek, ezért a NASA úgy döntött, hogy az űrhajósok számára nem biztonságos a visszatérés azzal az űrhajóval. A Starliner végül személyzet nélkül tért vissza a Földre.

A két űrhajós végül jövő év februárjában tér haza a Crew Dragon fedélzetén, így 8 naposra tervezett küldetésük 8 hónaposra nyúlik.

Borítókép: A SpaceX rakétája (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.