Máris változás történt a biztosjelöltek listáján

Románia Roxana Mînzatu európai parlamenti képviselőt jelölte a következő európai biztosnak, miután eredetileg egy férfit javasolt a posztra.

Forrás: Politico, Times of Malta2024. 09. 03. 16:34
Victor Negrescu
Victor Negrescu Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román sajtó arról számolt be, hogy a Roxana Minzatu lesz az ország hivatalos jelöltje, Marcel Ciolacu miniszterelnök pedig közleményben tudatta, hogy Minzatu vasárnap beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottsági elnökével. Mindenki arra számított, hogy a román jelölt Victor Negrescu lesz, akit a múlt hónapban az Európai Parlament alelnökének választottak, közölte a Politico brüsszeli hírforrás. 

Úgy tudom, Ursula von der Leyen több női biztosjelöltet kért a tagállamoktól, így engem nem javasoltak. Elfogadom ezt a döntést, mivel mindig is támogattam a nemek közötti egyenlőséget, ami az én értelmezésemben az egyetlen érv volt, hogy nem jelölték a nevemet. Remélem, hogy más országok és politikai pártok is hasonlóan fognak cselekedni

– mondta Negrescu a Politicónak, majd hozzátette: „Én voltam az egyik legfiatalabb potenciális jelölt, így remélem, hogy ennek ellenére lesznek még fiatal biztosaink.”

Ahogy arról a Politico is beszámolt, Ursula von der Leyen próbál nyomást gyakorolni az uniós országokra, hogy több nőt jelöljenek a következő Európai Bizottságba. Így igyekszik mérsékelni a férfiak által dominált biztosi csapat túlsúlyát. Románia döntésének következétben nyolc női jelölt van a listán, Ursula von der Leyent nem számítva. Valamint Bulgária volt az egyetlen ország, amely egy férfit és egy nőt is jelölt a pozícióra. 

A Times of Malta múlt héten arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen azt szeretné, ha Robert Abela máltai miniszterelnök a jelenlegi férfi jelöltjét, Glenn Micallefet egy nővel helyettesítené.

Borítókép: Victor Negrescu (Forrás: Facebook) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.