Matteo Salvini szerint az európai patrióták bővülni, a néppártiak és a szocialisták szakadni fognak

A Patrióták Európáért európai parlamenti képviselőcsoport bővülni fog újabb pártok belépésével, miközben az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták Pártja számos témában nem fog egyetérteni – hangoztatta Matteo Salvini, a Liga olasz párt vezetője külföldi tudósítóknak adott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2024. 09. 26. 20:12
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus az MTI tudósítója kérdésére elmondta, hogy a migráció és a biztonság mellett a patrióták közös nevezőjének a munkahelyteremtés számít, és az álbaloldali erők zöldátmenetnek nevezett őrült ideológiáján való túllépés. A most harmadik legnagyobb európai frakció meghatározó lehet egyes témák szavazásakor.

Gondolok itt az európai ipar, a munkerőpiac és a kereskedelem védelmére

– mondta. Németországban és több más európai tagállamban a zöldpolitika újragondolása zajlik, mert rájöttek, hogy az autógyártással, a mobilitással, a közlekedés egyes ágazataival való szembeszegülés csak Kínának kedvez – jelentette ki. Már többen kérelmezték a csatlakozást a Patriótákhoz – tette hozzá.

Többek között erről is beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel pénteki budapesti találkozójukon, amelyen központi téma volt az ukrajnai béke, mivel ebben is teljes az egyetértés közöttük.

Nincsen ellentét az olasz kormányerők között sem, mivel kezdettől fogva azt állítjuk, hogy Ukrajna kizárólag védekezésre használhatja a kapott fegyvereket

– szögezte le.

 

Közeledik az első megmozdulás

A Patrióták Európáért első nyilvános megmozdulásának nevezte a Liga párt október 6-ra kitűzött találkozóját, a lombardiai Pontidában, amelyen Orbán Viktor és Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője is részt vesz.

A francia Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen videón keresztül jelentkezik be, mert aznap más, franciaországi elfoglaltsága lesz, de Pontidába várják André Venturát, a portugál Chega vezetőjét, valamint az Osztrák Szabadságpárt képviselőit, akik éppen parlamenti választásra készülnek. Salvini támogatásáról biztosította az Orbán Viktor által javasolt paktumot az európai versenyképesség növeléséről.

Egyetértünk, hogy akár jobboldali, akár baloldali kormányokról legyen szó, közös elkötelezettség szükséges az európai ipar védelmében. Elkezdődött annak a politikának a felülvizsgálása, módozatait és időzítéseit tekintve, amelyet zöldátmenetként adnak el, valójában környezeti és gazdasági öngyilkosság. Úgy látszik, az Európai Bizottság nem siet, de elég az adatokat nézni: augusztusban negyvennégy százalékkal kevesebb elektromos gépjárművet adtak el Európában, miközben Kína ötről tizenöt százalékra növelte piaci részesedését. Ha így folytatjuk, az autógyártás eltűnik Európában és Nyugaton

– fogalmazott, majd kiemelte, hogy ezért üdvözli az olyan kezdeményezéseket, mint Orbán Viktoré, aki minden európai tagállamot be akar vonni.

 

Dinamikus magyar elnökség

Az EU soros magyar elnökség munkáját dinamikusnak, józan elgondolásokban gazdagnak és kevéssé ideologizáltnak nevezte.

Reméljük, hogy a magyar fél év konkrét eseményeket és pragmatizmust tud hozni az unió életébe

– mondta. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes európai politikusok bojkottálják a magyar elnökség programjait. Josep Borrell távozó külügyi főbiztost említette, aki – mint mondta – úgy csinál, mintha Magyarország nem lenne európai állam, és a magyar miniszterelnököt nem demokratikus úton választották volna meg. 

Orbán Viktor – Starmerral, Scholzzal és Sánchezzel ellentétben – nem maga választotta meg saját magát

– jelentette ki Salvini. A sajtószabadságra vonatkozó kérdésre Matteo Salvini úgy reagált, nem lát Európában ilyen problémát, és inkább az olasz sajtó lehetne objektívabb az ő miniszteri munkájával kapcsolatban. „Nem hihető, hogy két évig tartó miniszterségem alatt egyetlen eredményt sem mutattam fel, ahogy az olasz sajtó nagy része fel akarja tüntetni” – mondta.

 

Politikai ítélet

A volt belügyminiszterként vele szembeni vádra úgy reagált: ha első fokon elítélik, a helyén marad és fellebbezni fog. Az ügyészség hat évi börtönbüntetést kért rá egy civil hajó feltartóztatása miatt.

Politikai perről van szó, amelyet a baloldal indított ellenem. Ha elítélnek, az nem nekem, hanem Olaszországnak jelent majd hatalmas problémát

– mondta. Salvini hangoztatta, hogy egyes nem kormányzati szervezetek közvetlen kapcsolatban állnak az emberkereskedő szervezetekkel. Bejelentette, hogy az olasz kormány újabb bevándorlási intézkedés bevezetésére készül a legális migráció szabálytalanságainak felszámolására. Az MTI kérdésére, hogy mekkorára becsülik az országban tartózkodó illegális bevándorlók arányát, Matteo Salvini a börtönöket hozta fel példaként, amelyekben az illegális bevándorló bűnözők aránya meghaladja a harminc százalékot. Hozzátette, hogy a migránsok által elkövetett legtöbb bűncselekményt Milánóból, Rómából és Firenzéből jelentik.

Aki a kormány nemzet- és közbiztonsági intézkedéseit rendőrállamhoz hasonlítja, kérdezze meg az olaszokat, mi a véleményük a pályaudvarok körüli biztonságról

–  mondta Salvini.

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.