Megnőtt a megbízható szomszédok jelentősége

Fontos volt a találkozó a szlovén energiaügyi miniszterrel − értékelt Szijjártó Péter külügyminiszter. A tárcavezető szerint a két országnak vannak közös sikertörténetei, de feladat is áll még előttük.

2024. 09. 02. 20:09
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bojan Kumerrel, Szlovénia környezetvédelmi, energia- és klímaügyi miniszterével találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bledi Stratégia Fórum keretében.

Bojan Kumer barátommal fontos volt, hogy ezúttal ismét találkozzunk, ugyanis a megbízható szomszédok jelentősége az elmúlt időszak fényében nagyon megnőtt az energiabiztonság tekintetében

− mutatott rá a külügyminiszter.

„Szlovéniával vannak közös sikertörténeteink, hiszen nemrég összekötöttük a villamosenergia-hálózatainkat, decemberben pedig megkezdi működését a közös regionális áramtőzsdénk” − sorolta a tárcavezető, hozzátéve, hogy egy nagy közös feladat áll még a két szomszédos állam előtt: össze kell kötniük a két ország gázvezeték-rendszereit. 

Így egy 440 millió köbméter kapacitású interkonnektort fogunk építeni, ezáltal minden szomszédunkkal lesz gázvezeték-összeköttetésünk

− írta Szijjártó Péter.

Mindkét ország tagja az európai nukleáris koalíciónak, közösen kiállunk a nukleáris energia jelentősége mellett, elutasítjuk az ideológiai és politikai megközelítést ezen a téren – zárta bejegyzését a külügyminiszter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.