Mongólia nem áldozza fel az energiabiztonságát az ukránokért

Energiafüggősége miatt Mongólia egyszerűen nem volt abban a helyzetben, hogy letartóztassa Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) adott ki elfogatóparancsot. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is elítélte az ázsiai ország lépését.

2024. 09. 04. 13:26
Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadja Uhnágín Hürelszüh mongol államfő Ulánbátorban 2024. szeptember 3-án
Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadja Uhnágín Hürelszüh mongol államfő Ulánbátorban 2024. szeptember 3-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik pool/Krisztyina Kormilicina)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényes helyzetben van Mongólia, hiszen két nagyhatalom között fekszik, energiaellátása pedig nagyban függ szomszédaitól – magyarázta a mongol kormány, hogy annak ellenére nem hajtotta végre a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancsát, hogy tagja a szervezetnek – írja a Politico brüsszeli hírportál. Mint arról beszámoltunk, Mongólia lépése óriási felháborodást váltott ki Ukrajnában.

A mongol kormány szóvivője közleményében rávilágított, hogy az ország a kőolajtermékek 95 százalékát és a villamos energia 20 százalékát szomszédaitól szerzi be. Ez az ellátás, amely a múltban már szenvedett zavarokat, létfontosságú az ország számára, így a mongol kormánynak meg van kötve a keze.

Mongólia mindig is fenntartotta a semlegesség politikáját minden diplomáciai kapcsolatában, amint azt az eddigi nyilatkozataink is bizonyítják

– tette hozzá a szóvivő.

Az orosz elnök ellen ukrán gyermekeknek a megszállt területekről Oroszországba való szállítása miatt adta ki az elfogatóparancsot az ICC, amelynek egyébként Oroszország nem tagja. Az ICC összes tagállama köteles a területén végrehajtani a szervezet által kiadott elfogatóparancsokat.

Putyin a parancs kiadása óta most először látogatott ICC-tagállamba. Az orosz államfőt a mongol fővárosban, Ulánbátorban díszőrséggel fogadták.

A mongol kormány tétlenségét nem csupán Ukrajna ítélte el, de az Egyesült Államok az Európai Unió is. Előbbi szerint Mongóliának kényes földrajzi helyzete ellenére is támogatnia kellene a jogállamiság érvényesülését a világban – idézi Matthew Miller külügyi szóvivő szavait az AP hírügynökség.

Az orosz és a mongol államfő hagyományosan közösen emlékezik meg a szovjet és a mongol hadsereg által a japánok felett 1939-ben a halhín-goli csatában aratott győzelméről, amelynek idén a 85. évfordulóját ünnepelték. Látogatása során Putyin meghívta hivatali partnerét, Uhnágín Hürelszüh mongol elnököt, hogy vegyen részt az októberben Oroszországban sorra kerülő BRICS-csúcstalálkozón.
Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadja Uhnágín Hürelszüh mongol államfő Ulánbátorban 2024. szeptember 3-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Krisztyina Kormilicina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.