Nem bíznak az igazságszolgáltatásban a britek

Angliában és Walesben a bűncselekmények áldozatainak többsége nem bízik abban, hogy a büntető igazságszolgáltatási rendszer elvégzi a munkáját, és igazságot szolgáltat.

2024. 09. 01. 15:19
Police officers stand on duty outside the entrace to a building housing the headquarters of the Reform UK political party, during a "Stop the Far-right" demonstration on a National Day of Protest, in London on August 10, 2024. Brexit activist Nigel Farage, whose anti-immigration Reform UK party won 14 percent of the vote on the July 4 general election, has suggested the recent rioting stems from legitimate grievances about immigration, rather than simply far-right thuggery, and warned worse could be seen on the streets. (Photo by BENJAMIN CREMEL / AFP)
Brit rendőrök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A független áldozati biztos új jelentéséből, amely az eddigi legnagyobb, több mint háromezer bűncselekmény áldozatát vizsgáló tanulmányra támaszkodik, kiderült, hogy Angliában és Walesben az áldozatok többsége nem bízik az igazságszolgáltatásban.  

A tanulmányban részt vevők 73 százaléka mondta azt, hogy nem bízik abban, hogy a bűncselekmény bejelentése igazságszolgáltatáshoz vezet. A válaszadók negyven százaléka pedig a rendőrséggel kapcsolatban is az elégedetlenségét fejezte ki.

A felmérés eredményei arra is rávilágítanak, hogy számos brit intézmény támogatottsága összeomlott – írja a The European Conservative hírportál.

A közbizalom az igazságszolgáltatás iránt ráadásul valószínűleg sokat romlott az új munkáspárti kormányzás elmúlt néhány hónapja alatt is, miután Keir Starmer miniszterelnök jóváhagyta azt a tervet, hogy bűnözők ezreit engedjék szabadon, miután büntetésüknek mindössze a negyven százalékát töltötték le. Sokan közülük erőszakosak, és szinte elkerülhetetlenül újra elkövetik majd a bűncselekményeket.

A bűnözőkkel szemben tanúsított túlságosan megengedő bánásmódról szinte folyamatosan érkező hírek sem sokat tettek a bizalom erősítéséért. 

A minap például egy anya bírálta Starmer kormányát, miután megtudta, hogy 14 éves fia egyik gyilkosa, aki macsétával támadt áldozataira, mindössze 14 hónap letöltése után szabadul a börtönből.

A most közzétett tanulmányban a bűncselekmények áldozatai közül néhányan lesújtó vádakat fogalmaztak meg a brit igazságszolgáltatási rendszer silány állapotáról.

Az egész igazságszolgáltatási rendszer szétesni látszik

– mondta az egyikük.

A modern Nagy-Britanniában az üzlettulajdonosok is túl gyakran válnak áldozattá. Sőt a bolti lopások kapcsán egyértelmű, hogy a bűnözők tudják: a gyenge igazságszolgáltatás miatt megúszhatják a bűncselekményeket. Dame Sharon White, az ország egyik legikonikusabb kiskereskedelmi vállalatának, a John Lewisnak az elnöke tavaly ilyenkor azt mondta, hogy a rendőrség tétlensége gyakorlatilag engedélyt ad a bűnözőknek a bolti lopásra, ami nem áldozat nélküli bűncselekmény.

 

Borítókép: Brit rendőrök (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.