Orosz hadihajókat és katonai repülőgépeket kísért a brit partok mentén a brit haditengerészet és a légierő

Több orosz hadihajó és katonai repülőgép haladt át az elmúlt napokban a brit partok közelében. A hajókat és a repülőket, amelyek nem léptek be brit felségterületre, a brit királyi haditengerészet és a királyi légierő (RAF) összehangolt művelet keretében több napon át követte – közölte csütörtökön a londoni védelmi minisztérium.

Forrás: MTI2024. 09. 12. 19:14
British frigate "HMS Iron Duke" visits Hamburg
07 September 2024, Hamburg: The British frigate "HMS Iron Duke" (M) is moored at the Überseebrücke in Hamburg. The ship will remain in the Hanseatic city until next week and can also be visited. Photo: Bodo Marks/dpa (Photo by Bodo Marks / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az Iron Duke nevű brit fregatt Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a művelet hat napig tartott. Először az Iron Duke nevű brit fregatt kísérte végig a Novorosszijszk dízelmeghajtású orosz tengeralattjárót és Jevgenyij Csurov nevű kiszolgálóhajóját.

A két orosz hajó a balti térségből érkezett az Északi-tengerre, és áthaladt a rendkívül forgalmas Doveri-szoroson, majd az Atlanti-óceánon folytatta útját 

– áll a brit védelmi tárca ismertetésében.

A minisztérium szerint a brit fregatt folyamatosan figyelte az orosz tengeralattjáró és kísérőhajója mozgását, és ebben közreműködött egy Wildcat típusú helikopter is, amely az Iron Duke fedélzetéről szállt fel.

Az orosz tengeralattjáró végig a tengerfelszínen haladt.

Az Iron Duke ezután visszatért az Északi-tengerre, ahol két újabb orosz hadihajó, a Sztojkij nevű korvett és a Jaz nevű kísérő tartályhajó jelent meg.

A londoni védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy az orosz hadihajók a nemzetközi jog által megengedett módon, nemzetközi vizeken haladtak.

A tárca tájékoztatása szerint a héten az RAF két Typhoon harci repülőgépe is felszállt egy Voyager légi üzemanyagtöltő kíséretében, miután Nagy-Britannia közelében két Tu–142-es – NATO-kódja szerint Bear–F – típusú, tengeri felderítésre és tengeralattjárók elleni hadviselésre kifejlesztett orosz katonai repülőgép jelenlétét észlelték.

A minisztérium szerint a két Typhoon az orosz gépeket kikísérte a brit repülésinformációs szektorból.

A két orosz repülőgép útja során egyszer sem lépett be a brit légtérbe 

– hangsúlyozta a londoni védelmi tárca.

A tájékoztatás szerint a művelet NATO-vezénylés alatt zajlott, és részt vettek benne a kanadai, a belga és a francia haditengerészet egységei is.

Borítókép: Az Iron Duke nevű brit fregatt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.