Döbbenetes látvány! Vajon mire készülhet Oroszország?

Páratlan méretű erődemonstrációt tart Oroszország a Csendes-óceán, a Jeges-tenger, valamint a Földközi-, Kaszpi- és Balti-tenger vizein.

2024. 09. 12. 11:42
Orosz hadihajók az Óceán 2024 hadgyakorlaton
Orosz hadihajók az Óceán 2024 hadgyakorlaton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról pár napja mi is beszámoltunk, hogy megkezdődött az Óceán–2024 stratégiai hadgyakorlat. A gyakorlatra az orosz haderők felkészítési tervének részeként került sor, és egészen szeptember 16-ig tart.

A hadgyakorlatok a Csendes-óceán, a Jeges-tenger, valamint a Földközi-, Kaszpi- és Balti-tenger vizein zajlanak. Több mint négyszáz harci hajó, tengeralattjáró és kisegítő flotta, továbbá több mint 120 repülőgép és helikopter vesz részt az eseményen. Közel hétezer különféle katonai felszerelés és több mint kilencvenezer katona teljesít szolgálatot a gyakorlat során.

Azt is tudtuk már, hogy a páratlan méretű haditengerészeti gyakorlatban orosz és kínai hadihajók közösen vesznek részt. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg négy hatalmas hadihajója és egy ellátóhajója csatlakozott az orosz flottához. A csendes-óceáni flotta orosz egységei és a kínai haditengerészet közösen gyakorlatoznak a tengeri kommunikációs útvonalak és a tengeri gazdasági zónák védelmén a Primorje térségében. Ezzel biztosítva a régió stabilitását és védelmét a külső fenyegetésekkel szemben.

Azonban most megjelentek videók is a hadgyakorlatról, ami már valóban okot ad a félelemre. És kérdéseket vet fel: vajon mire készül Oroszország?

Csendes-óceáni hadgyakorlat

A Csendes-óceáni Flotta és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetének hadihajói egy közös különítmény részeként gyakorolták a védelem minden típusát a Japán-tenger középső részén – áll az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma által közreadott videóhoz írt közleményben. Az orosz–kínai hadihajóraj különböző alakzatokban való hajózást, a légi-, tengeralattjáró- és aknavédelem megszervezését gyakorolta. Az orosz és kínai tengerészek nagy sebességű, személyzet nélküli hajókkal és pilóta nélküli légi járművekkel való harcot is gyakoroltak, és éjszakai tüzelést végeztek tengeri célpontra.

Az Óceán–2024 manőver során a Csendes-óceáni Flotta hadihajói légvédelmi rakétákkal és tüzérséggel semmisítettek meg egy ellenség célpontját. 

A Csendes-óceáni Flotta tengeralattjáró-elhárító hajói az Óceán2024 manőverek során torpedófegyverekkel támadtak meg egy feltételezett ellenséges tengeralattjárót.

Rakétahordozók a Balti-tenger felett

Két Tu–22M3 nagy hatótávolságú bombázó repült a Balti-tenger semleges vizei felett az Óceán–2024 stratégiai parancsnoki és törzsgyakorlat részeként. 
A repülés vadászkíséretét az Aerospace Forces Szu–30 cm-es repülőgépeinek személyzete biztosította. A repülés időtartama több mint öt óra volt. Az útvonal bizonyos szakaszaiban a nagy hatótávolságú bombázókat külföldi országok vadászgépei kísérték. Az Orosz Aerospace Forces repülőgépek minden repülését a légtérhasználatra vonatkozó nemzetközi szabályok szigorú betartásával hajtják végre.

A Földközi-tengeren is hadgyakorlatoznak

Az orosz haditengerészet Földközi-tengeren állomásozó három flottájának hajói hadgyakorlatot tartottak az Óceán–2024 gyakorlat részeként. A manőverek során a hajók elhagyták a Szíriai Arab Köztársaságban található Tartusz támaszpontot, és a Földközi-tenger keleti részén lévő hadgyakorlatok helyszínére mentek. A levegőből az orosz légi- és űrhadsereg légierejének Mi8amtshV és Ka52 helikoptereinek legénysége fedezte a flottát. 

A Szíriában állomásozó orosz csapatösszevonás operatív és taktikai légierejének Szu24M típusú repülőgépeivel támogatott hajók legénysége visszaverte a feltételes ellenség légitámadással végrehajtott támadásait. A légiharc során aktívan használták az elektronikus hadviselési rendszereket.

Az orosz haditengerészet haditengerészeti légierejének IL38-as repülőgépeinek és Ka27-es helikoptereinek legénységeivel együtt egy hajócsoport a tengeralattjárók felkutatásának és megsemmisítésének technikáit gyakorolta a hajófedélzeti megsemmisítő eszközök integrált alkalmazásával. Emellett a feltételes ellenség hajócsoportjainak fegyveres követését is kialakították.

Borítókép: képernyőkép (forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.