Puccs fenyegeti Zelenszkijt?

Lehetséges a puccs Ukrajnában, ha Volodimir Zelenszkij ukrán elnök továbbra sem hajlandó kiírni a választásokat – figyelmeztet az egyik ukrán ellenzéki képviselő. Az emberek nem fogják eltűrni, ha Zelenszkij a választások megkerülésével hatalmon marad.

2024. 09. 20. 13:40
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fogják eltűrni az ukrán emberek, ha Zelenszkij, aki mindent megtett Ukrajna érdekeivel ellentétesen, a választások megkerülésével hatalmon marad – idézi a Gulf Insider közel-keleti hírportál Olekszandr Dubinszkij ukrán ellenzéki parlamenti képviselőt.

Az ukrán vezetés a háborús helyzetre hivatkozva nem volt hajlandó megtartani sem a tavaly októberre tervezett parlamenti választást, se az idén tavasszal esedékes elnökválasztást. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mandátuma május 20-án lejárt.

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy bár a háborúban álló országban választásokat nem lehet tartani, el lehet képzelni egy olyan helyzetet, hogy nyomásgyakorlás útján lemondásra kényszerítsék Zelenszkijt. Megzsarolhatják például azzal, hogy Ukrajna nem kap több támogatást, és ebben az esetben nem marad más, mint a visszavonulás – mutatott rá a szakértő.

Ez egy olyan forgatókönyv, ami ideális esetben erőszakmentes, tette hozzá. De lehet egy olyan olvasata is, hogy merényletet kísérelnek meg ellene, akár sikereset, akár sikertelent – vélekedett Somkuti Bálint.

Dubinszkijt az ukrán hatóságok azzal gyanúsítják, hogy egy az oroszok által pénzelt ügynökhálózat tagja volt, és hazaárulásért vádat terveznek emelni ellene.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.