Rasszizmussal vádolja a baloldal a konzervatív madridi elnököt

Isabel Díaz Ayuso nem ért egyet a szocialista kormány befogadáspolitikájával és közölte, hogy szeretné, ha jövendőbeli lányának nem egy illegális migránsokkal teli országban kellene élnie, félelemben.

2024. 09. 04. 18:06
Isabel Díaz Ayuso, Madrid régió elnöke
Isabel Díaz Ayuso, Madrid régió elnöke Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Íme Ayuso újabb rasszista koktélja a bevándorlás kapcsán” – ezekkel a szavakkal bírálta Madrid régió konzervatív néppárti (PP) elnökét a baloldali média Spanyolországban, valamint a volt turisztikai miniszter, Reyes Maroto is. Mindezt azért, mert a regionális vezető egy interjúban bátorkodott megfogalmazni aggodalmait. 

Ha van egy bizonyos korú lányom, akkor azt akarom, hogy rövid szoknyájában menjen ki a városba, ha úgy tartja kedve, és úgy éljen, ahogy mindig is szeretett volna a saját hazájában

– fogalmazott Isabel Díaz Ayuso. Hozzátette azt is, hogy nem akarja, hogy a saját, jövendőbeli gyermekének azt kelljen átélnie, hogy komplett spanyol települések változtak meg kulturálisan, és hogy egyre több helyen általánossá váltak az utcai konfliktusok abból fakadóan, hogy egyesek nem akartak integrálódni a spanyol társadalomba, vagy pedig nem megfelelő módon segítették őket a beilleszkedés útján. 

A madridi közösség elnöke az Antena 3 tévécsatornának adott interjújában arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy rengeteg veszélyt rejt a baloldali kormánykoalíció terve, miszerint a bevándorlási törvény módosítása révén tömegestül osztanák szét a Kanári-szigetekre, Ceutába és Melillába érkezett illegális migránsokat a spanyol régiók között, hogy így tehermentesítsék azok túlterhelt befogadórendszerét. Ayuso szerint ez a lépés egész Spanyolországban egyensúlyhiányt idézhet elő a közszolgáltatásokban, valamint súlyos együttélési problémákat is generálhat. 

A madridi elnök azt is elmondta, hogy kitart amellett, hogy Spanyolország egy szabad ország, ahol a férfiak és a nők egyenlők, és ennek a jövőben is így kell maradnia. Úgy gondolja, hogy ezt a szabadságot és a spanyol szokásokat nem veszítheti el senki azért, mert a baloldali kormánykoalíció nem megfelelően integrálta a bevándorlókat a spanyol társadalomba.

Ayuso közvetlen bírálatot fogalmazott meg Pedro Sánchez kormányfővel szemben a bevándorláspolitikája miatt. Embertelennek nevezte őt, amiért a migránsok tömeges érkezését támogatja anélkül, hogy ehhez meglennének a szükséges feltételek Spanyolországban. Utóbbival arra utalt, hogy Sánchez múlt heti afrikai diplomáciai körútja során Mauritániában azt mondta, hogy a spanyoloknak valójában gazdasági szempontból szükségük van a bevándorlókra, ezért előre kell mozdítani a legális bevándorlást.

A Néppárt és a Vox is úgy gondolja, hogy Sánchez ezzel a megfogalmazással csak felbátorította az embereket arra, hogy üljenek fel a migránsmaffia hajóira és induljanak el Dél-Európába. 

A néppárti elnök, Alberto Nunez Feijóo közben az OndaCero rádiónak adott interjúban elmondta, hogy pártja indítványozni fogja, hogy a büntetett előéletű migránsokat azonnal utasítsák ki Spanyolországból. A konzervatívok célja ezzel az, hogy ne válogatás nélkül rendezzék ezeknek az embereknek a papírjait, ahogyan jelenleg teszik, hanem alapos ellenőrzés előzze meg a menedékkérelmek elbírálását.

Borítókép: Isabel Díaz Ayuso, Madrid régió elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.