Salvini után Le Pen is bíróság elé kerül

Az elmúlt időszakban egyre több jobboldali politikust nem a szavazóurnáknál, hanem a bíróságon próbálnak megállítani. Ez történik Matteo Salvinivel Olaszországban, Donald Trumppal az Egyesült Államokban, és most Marine Le Pen lehet a következő célpont.

Forrás: BBC2024. 09. 30. 16:29
Marine Le Pen
Marine Le Pen Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marine Le Pen elnökjelölt és a francia Nemzeti Összefogás vezetője hétfőn áll bíróság elé európai parlamenti pénzekkel való visszaélés vádjával, közölte a BBC. A párt több mint 20 másik vezető személyiségét is ugyanezzel a váddal illetik. Az ügyészek szerint olyan személyeknek ítélték oda az uniós parlamenti asszisztensi szerződéseket, akik többnyire a párt működésével, nem pedig európai uniós ügyekkel foglalkoztak. Le Pen többször is tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

Ha Le Pent bűnösnek találják, pénzbírságra és börtönbüntetésre számíthat, valamint elnöki ambícióit is veszélyeztetné egy ítélet. A párt szóvivője, Laurent Jacobelli azt mondta, hogy be fogják bizonyítani, hogy nincs olyan rendszer, amely az EU-tól származó pénzek elsikkasztását tenné lehetővé. 

Be fogjuk bizonyítani, hogy lehetséges egy európai parlamenti képviselő asszisztensének lenni, és részt venni a Nemzeti Összefogás életében

– mondta a szóvivő hétfőn a francia médiának.

Az esetre először 2015-ben derült fény, és a 2004 és 2016 közötti parlamenti asszisztensek szerződéseire vonatkozott. Le Pen pártvezetőként és korábbi uniós törvényhozóként áll bíróság elé. Az ügyészek azt állítják, hogy az egyik parlamenti asszisztensként felvett személy valójában Le Pen és apja testőreként dolgozott. Az ügyészek több mint hárommillió eurót követelnek. A Nemzeti Tömörülés már visszafizetett egymillió eurót – elmondásuk szerint ez nem jelenti a bűnösség beismerését. A tárgyalás várhatóan közel két hónapig tart.

Borítókép: Marine Le Pen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.