Scholz aggódik

Olaf Scholz német kancellár a „jobboldali szélsőségesek” kizárására sürgette a mainstream pártokat, miután az előzetes eredmények szerint az AfD Türingiában az első, Szászországban pedig a második lett a vasárnapi tartományi választáson Németországban.

2024. 09. 02. 13:10
Olaf Scholz szövetségi kancellár részt vett a Fronhofban rendezett koszorúzáson a solingeni városfesztiválon elkövetett késes támadás áldozatainak emlékére.
Olaf Scholz szövetségi kancellár részt vett a Fronhofban rendezett koszorúzáson a solingeni városfesztiválon elkövetett késes támadás áldozatainak emlékére. Fotó: AFP/dpa/Christoph Reichwein
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár a „jobboldali szélsőségesek” kizárására sürgette a mainstream pártokat, miután az előzetes eredmények szerint az általa „szélsőjobboldalra” sorolt Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland – AfD) Türingiában az első, Szászországban pedig a második lett a vasárnapi tartományi választáson Németországban, a baloldalon pedig egy új, populistának tartott erő vetette meg szilárdan a lábát az ország politikai színterén – írta a The Guardian.

Az egykori kommunista keleti régióban zajló két választáson a szavazók egyértelműen kinyilvánították elégedetlenségüket a fősodratú német politikai pártokkal, így az AFD az első helyre került Türingiában a szavazatok 32,8 százalékával, Szászországban pedig a második helyre, 30,6 százalékkal az előzetes eredmények szerint.

Scholz „keserűnek” és „aggasztónak” nevezte az eredményeket.

Országunk nem tud és nem is szabad, hogy ehhez hozzászokjon. Az AfD károsítja Németországot. Ez gyengíti a gazdaságot, megosztja a társadalmat és tönkreteszi országunk hírnevét

– mondta Scholz, hozzátéve, hogy a legszörnyűbb jóslatok, miszerint balközép szociáldemokratái (SPD) először eshetnek ki az állam parlamentjéből, nem váltak valóra.

Alice Weidel, az AfD társvezetője azt mondta:

Ez történelmi siker számunkra. Ez az első alkalom, hogy egy állami választáson a legerősebb erővé válunk. Ez egy rekviem ennek a koalíciónak [Berlinben].

A tizenegy éves AfD tavaly szerezte meg első polgármesteri és kerületi önkormányzati posztját, de soha nem csatlakozott szövetségi kormányhoz. A megmaradt, magukat demokratikusnak tartó pártok pedig megfogadták, hogy fenntartják az AfD-vel való együttműködés ellenzéki „tűzfalát”, és távol tartják a hatalomtól. A szászországi és türingiai eredmények katasztrofálisnak bizonyultak a Scholz-féle, balközép vezetésű szövetségi kormány három kormányzó pártnak, amelyek mindkét államban egy számjegyű százalékos szavazati arányt értek el, egy évvel a következő általános választások előtt Németországban.

Bár az eredményt már hónapok óta megjósolták, a centrista pártok képtelenek voltak megfordítani a tendenciát, és az eredmények sokkolták a politikát

– írja a lap.

A részvétel mindkét államban magas volt, körülbelül 74 százalék. 

A baloldali, de szociálisan konzervatív Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW), amelyet vezetőjéről neveztek el, a gazdagok magasabb adóztatására, a bevándorlási és menekültügyi szigorításra, valamint az Ukrajna katonai támogatásának megszüntetésére irányuló felhívásai szintén megszólították a keleti országrészt.

Mivel egyetlen párt sem szerzett abszolút többséget, a nyolc hónapos múltra visszatekintő BSW kulcsfontosságúnak bizonyulhat mindkét államban a kormányalakítási tárgyalásokon, hiszen az ideiglenes eredmények szerint Szászországban 11,8, Türingiában pedig 15,8 százalékot szerzett.

Wagenknecht azt mondta újságíróknak, hogy „a köztársaság történetében ez volt az első alkalom”, hogy egy párt első próbálkozásra ilyen jól szerepelt az állami választásokon. „Ez az, amire büszkék lehetünk” – mondta. 

Az országos szavazáson vezető konzervatív ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szászországban – akárcsak öt éve – mintegy 32 százalékos győzelmet aratott, ami jól jön Friedrich Merznek, a CDU elnökének, aki Scholz kihívója lesz az országos választáson.

A CDU Türingiában 23,6 százalékkal a második lett az AfD mögött, és lehet, hogy egy ideológiailag kínos kormányszövetséget köthet kisebb pártokkal, köztük Wagenknechtével.

Merz azt mondta, hogy a CDU soha nem fog együttműködni a „szélsőségesekkel”, de pártját folyamatosan jobbra mozdította, különösen a bevándorlással kapcsolatos retorikájában, amióta Angela Merkel 2021-ben távozott a hatalomból.

Sok keleti szavazó azt mondja, hogy a nemzeti újraegyesítés után több mint három évtizeddel egyre inkább kiábrándultak a mainstream politikából, miközben a strukturális hanyatlás, az elnéptelenedés és a gazdasági teljesítmény elmaradása tovább fokozza azt az érzést, hogy továbbra is másodosztályú állampolgárok.

Az AfD felépített egy központi bázist [keleten], amely most meggyőződésből szavaz rá, nem csak a többi párt iránti csalódottság miatt

 – mondta André Brodocz professzor, a Türingiai Erfurti Egyetem politológusa. A migráció- és iszlámellenes AfD kampánya utolsó hetét azzal töltötte, hogy azt az üzenetet kalapálja: a kormány „elbuktatja” polgárait, miközben kihasználta a sokkot és a felháborodást a nyugati Solingen városában történt halálos tömeges késelés miatt, amelyet állítólag egy elutasított szíriai migráns követett el. 

A párt türingiai társvezetője, Björn Höcke egy nagygyűlésen azt mondta, hogy ő és az AfD az egyetlenek, akik útját állták a „kartellpártoknak”, amelyek azon munkálkodnak, hogy a német népet egy „multikulturális társadalommal” helyettesítsék.

Tino Chrupalla, a AfD társelnöke arról beszélt, hogy pártja megkapta a mandátumot Türingia tartomány kormányzására. Az általa „szenzációsnak” nevezett eredmény kapcsán hozzátette: biztos 10 százalékkal vezetnek Türingiában, így egyértelmű mandátumuk van a kormányzásra, ez a demokrácia. Kijelentette: a választók politikaváltást akartak Szászországban és Türingiában. Hozzátette: az AfD kész valamennyi párttal tárgyalni. Björn Höcke pedig Erfurtban arról is beszélt, hogy koalíciós kormányt akarnak a tartományban alakítani, és más politikusok meghívását is tervezi a koalíciós tárgyalásokra.

Készek vagyunk vállalni a kormányzati felelősséget

– mondta Höcke. A CDU a Zöldekkel és a szociáldemokratákkal alkotott koalícióban kormányoz Szászországban. „A kereszténydemokraták nem lépnek koalícióra az AfD-vel sem Türingiában, sem Szászországban” – jelentette ki Carsten Linnemann, a CDU főtitkára, aki szerint nem lesz könnyű parlamenti többséget létrehozni. Michael Kretschmer, a CDU szászországi tartományi kormányfője úgy hiszi, hogy pártja képes lesz folytatni a tartományi kormány vezetését, de „nem lesz egyszerű”.

Borítókép: Olaf Scholz szövetségi kancellár részt vett a Fronhofban rendezett koszorúzáson a solingeni városfesztiválon elkövetett késes támadás áldozatainak emlékére (Fotó: AFP/DPA/Christoph Reichwein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.