Szijjártó Péter: Teljes körű globális együttműködésre van szükség az egészségügy területén

Az egészségügy területén különösen nagy szükség van globális együttműködésre, ugyanis ezzel valóban emberéleteket lehet menteni – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

Forrás: MTI/Facebook2024. 09. 25. 5:58
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlésének jövővel foglalkozó csúcstalálkozóján New Yorkban 2024. szeptember 23-án (Fotó: MTI/KKM)
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlésének jövővel foglalkozó csúcstalálkozóján New Yorkban 2024. szeptember 23-án (Fotó: MTI/KKM)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az egyetemes egészségügyi ellátás kiterjesztésével foglalkozó csoport ülésén először arra emlékeztetett, hogy miközben három-négy éve még a koronavírus-járvány uralta a nemzetközi politika napirendjét, az ukrajnai háború ezt teljesen háttérbe szorította. Szavai szerint, bár a pandémia megszűnt beszédtéma lenni, a történtek rámutattak, hogy az emberiség a modern technológia dacára mennyire kiszolgáltatott máig az egészségügyi katasztrófáknak.

Úgy vélekedett, hogy a világnak minden nehézség ellenére energiát kell fordítania arra, hogy levonja a szükséges következtetéseket a történtekből. 

Szijjártó Péter az első ilyennek azt nevezte, hogy az egészségügy nem lehet politikai kérdés, s ekképpen az egészségügyi szervezetek működése sem politizálódhat át. Aláhúzta: a második az, hogy a világjárványokkal szemben csakis széles körű globális együttműködéssel lehet felvenni eredményesen a harcot. 

A világ egész egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy akár egyetlen nemzet kutatási eredményeit is nélkülözhesse egy egészségügyi vészhelyzet elhárításakor

– fogalmazott. 

Példaként hozta fel Magyarországot, ahol keleti és nyugati gyártású vakcinákat is használtak, és ezáltal hazánk az Európai Unió leggyorsabb oltási kampányát tudta végrehajtani. A miniszter a harmadik pontként azt említette, hogy a koronavírus rávilágított arra a talán már unalmas, megunt bölcsességnek az igazságára, hogy a tiszta víz az alapja mindennek. Márpedig – mint figyelmeztetett – ma a világon a kórházak egyötödében ez még mindig nem biztosított teljeskörűen, globálisan az egészségügyi intézmények majdnem fele nem képes garantálni az alapvető higiéniai szolgáltatásokat az ott gyógyulni vágyó emberek számára. 

Kiemelte, hogy ezen a téren Magyarország fontos szerepet tölt be, hazánk egyedül az utóbbi évben 25 milliárd forint értékben hajtott végre fejlesztéseket a világ harminc országában, ezáltal hozzájárulva a vízellátás és az alapvető higiéniai szolgáltatások javításához. 

És készek vagyunk ennek folytatására, a rászoruló országok, közösségek támogatására

– mondta. Hozzátette, hogy Magyarország a Fülöp-szigetekkel és az Egészségügyi Világszervezettel együtt gondozta azt a tavaly egyhangúlag elfogadott határozati javaslatot az ENSZ-ben, amely arról szólt, hogy globális célkitűzéssé kell tenni, hogy az egészségügyi intézményekben a világ minden pontján adottak legyenek az alapvető higiéniai szolgáltatások és elérhető legyen a tiszta víz.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlésének jövővel foglalkozó csúcstalálkozóján New Yorkban 2024. szeptember 23-án (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.