Válságban a skandináv monarchia

Sámánnal bővült a norvég királyi család.

2024. 09. 10. 5:35
Princess Martha Louise of Norway and Durek Verrett arrive at their wedding party at Hotel Unio in Geiranger on August 31, 2024. Princess Martha Louise, the eldest child of King Harald will tie the knot on Saturday with American self-proclaimed shaman Durek Verrett. (Photo by Heiko Junge / NTB / AFP) / Norway OUT
Márta Lujza norvég hercegnő és Durek Verrett az esküvőjükön Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lélegzetelállító Geiranger-fjordban esküdött örök hűséget párjának Márta Lujza norvég hercegnő. A mesés lakodalomhoz – akár a mesékben – meghökkentő vőlegény tartozott. De nem a szegényember legkisebb gyermekéhez ment hozzá Harald norvég király elsőszülött gyermeke, hanem egy gazdag amerikai sámánhoz, Durek Verretthez. 

De Márta Lujza sem a klasszikus mesebeli királylány. Három nagy lánya van, első férjétől, Ari Behn írótól 2016-ban vált el, aki 2019-ben öngyilkos lett. 

A hercegnő két éve, pont a sámánhoz fűződő kapcsolata miatt lemondott (vagy inkább le kellett mondania) a királyi kiváltságairól és kötelezettségeiről, így sem a fele királyságot, sem életjáradékot nem kapott az „ifjú” pár. Igaz, helyette egy magazin fizetett busás összeget az esküvő kizárólagos jogaiért és az egyik legnagyobb streamingszolgáltató is komoly pénzt adhatott azért, hogy sorozatot forgathasson a párról, beleértve az esküvőt és lakodalmat is.

Az esküvőre a norvég királyi ház egyik legnagyobb válságának közepén került sor, amelynek maga a frigy is része. Jól tükrözte ezt az európai királyi családok az esküvőn való részvételi hajlandósága is, a szokásokkal ellentétben – egy kivételével – nem képviseltették magukat. Mindössze a svédek jöttek el, ugyan a király nem, de lánya, a koronahercegnő, testvére és házastársaik részt vettek a ceremónián. 

Valójában ez, ha nem lenne más botrány a Harald király háza táján, sem lenne meglepő, hiszen Márta Lujza Hollywoodot csinált az eseményből, azon influenszerek, reality sztárok és tévések voltak a díszvendégek.

De nem csak a távol maradó királyok és hercegek jelzik, hogy valami nincs rendben az oslói királyi palotában. Az NRK norvég közmédium legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a norvégok 36 százaléka negatívabban ítélte meg a királyi családot az utóbbi időben. A monarchiát, mint államformát támogató alattvalók száma is jelentősen csökkent az elmúlt években. A felmérés az okokra is kitér, ebből két fő megállapítás szerint Márta Lujza férjválasztása, valamint a trónörökös nevelt fiával kapcsolatos botrányok rendítették meg a norvégok bizalmát a monarchiában.

Princess Märtha Louise and Durek Verrett get married in Geiranger
Márta Lujza férjválasztása és a trónörökös nevelt fiával kapcsolatos botrányok is megrendítették a norvégok bizalmát a monarchiában
(Fotó: AFP)

Márta Lujza – hasonlóan Harry brit herceghez – ugyan szakított a királyi kötelezettségeivel, ennek ellenére továbbra is negyedik a trónöröklési sorban, azaz a norvégok szemében a királyi ház tagja. Bár adódik a párhuzam Harry és Meghan brit hercegi párral, ők közel sem annyira szélsőségesek és foglalkoznak olyan extrém dolgokkal, mint a Márta Lujza és újdonsült férje. 

A hercegnő 2022-ben azzal az indokkal lépett ki a királyi házból, hogy úgy jobban tud vőlegényére és az alternatív „gyógyászatra” összpontosítani. 

Mindkettő tüske volt sok norvég szemében és a sajtó sem kímélte őt és párját, amiért minden tudományos alapot nélkülöző gyógyászati módszereket alkalmaznak. 

A hercegnő elmondása szerint angyalokkal beszélget, ugyanakkor párja, Verett ennél extrémebb dolgokat tesz. Például azt állítja, gondolattal gyógyítja a rákot, amiért nem mellesleg körülbelül hétmillió forintnak megfelelő összeget kér. 

Az üzlet egyébként jól megy, állítólag Gwyneth Paltrow és Salma Hayek is páciensei között vannak. A fekete Verett szerint egyébként a rasszizmus játszik szerepet a pár kapcsolatát övező vitákban, nem pedig a szakmájuk. Azt viszont nem említi a magát hibrid lénynek való férfi – egy űrgyík és Andromeda keverékének –, hogy büntetett előéletű, az Egyesült Államokban gyújtogatás miatt ült.  

De nem ez az egyetlen, a monarchia tekintélyét romboló történés van a királyi családban. Haakon koronaherceg legidősebb gyermeke ellen bántalmazás miatt zajlik jelenleg nyomozás. Az első számú trónörökös huszonhárom éve egy pincérnőt vett feleségül, akinek volt egy négyéves kisfia. Az azóta felnőtt Marius Borg Hoibyt-öt augusztusban vették őrizetbe, mert súlyosan bántalmazta barátnőjét, amit nem is tagadott. 

Nehéz is lett volna, a sajtóban azonnal megjelentek képek a húszéves barátnő feldúlt lakásáról, ahol a falban konyhakés állt, amit a gyanú szerint a férfi vágott a barátnője után. 

Ugyan egy nappal később kiengedték, de az erőszak miatt eljárás folyik ellene, ráadásul azóta két másik volt barátnő is posztolt a közösségi médiában, hogy velük is hasonlóan bánt a koronaherceg fia. Borg Hoiby a norvég közrádiónak beismerte, hogy alkoholt és kokaint fogyasztott és hogy olyat tett, amit nem lett volna szabad. 

Számos mentális problémám van, amelyekkel a neveltetésem során és jelenleg is küzdök. Hosszú ideje küzdök a függőség ellen, ami miatt már korábban is részesültem kezelésben 

– mondta. Borg Hoibytnak nincs királyi címe, de a királyi család tagja. Nagynénje esküvőjén sem jelent meg, ahol egyébként a teljes norvég királyi család jelen volt, feltehetően az eljárás miatt.

Bár a skandináv monarchiák alapvetően stabilnak tekinthetőek, az utóbbi időben az állampolgárok hozzáállása megváltozott, kevésbé tisztelik az intézményeket, ráadásul ma már mindent lehet kritizálni, ami alól a monarchia sem kivétel. De nincs is min csodálkozni, ha a királyi család tagjai botrányosan viselkednek. A 87 éves Harald király ugyan továbbra is nagyon népszerű, ugyanakkor az általa vezetett monarchia egyre kevésbé. 2017-ben a közmédia felmérésén 81 százalék nyilatkozott úgy, hogy támogatja a monarchiát, idén már csak 68 százalék válaszolt ugyanígy.

Borítókép: Márta Lujza norvég hercegnő és férje az esküvőjükön (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.