Venezuela elnökeként ismeri el Edmundo Gonzálezt a spanyol jobboldal vezetője

A konzervatív Néppárt (PP) elnöke kedden találkozik a venezuelai ellenzéki vezetővel. Ezzel egy időben az Alapjogokért Központ (AK) madridi irodája kerekasztal-beszélgetést tart a venezuelai politikussal.

2024. 09. 16. 15:47
Alberto Núnez Feijóo, a spanyol Néppárt
Alberto Núnez Feijóo, a spanyol Néppárt Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol Néppárt (PP) elnöke személyesen találkozik kedden a venezuelai ellenzék vezetőjével. Az alsóházba szervezett találkozó célja, hogy Alberto Núnez Feijóo négyszemközt is a dél-amerikai ország elnökeként ismerje el Edmundo Gonzálezt, valamint támogatásáról biztosítsa a politikai foglyok szabadon bocsátásáért folytatott küzdelmében. Emellett megvédi majd a Nicolás Maduro elleni vádemelési javaslatot is, amelyet a Nemzetközi Büntetőbírósághoz terveznek benyújtani.

Feijóo és González találkozójára akkor kerül sor, amikor Spanyolország és Venezuela között egyre kiélezettebb a helyzet. A Maduro-rezsim először azt nehezményezte, hogy Madrid befogadta az ellenzéki vezetőt, miután politikai menedékjogot kért azért, mert hazájában le akarták tartóztatni. A spanyol kongresszus pár nappal később súlyosbította a konfliktust, miután a Néppárt javaslatára Venezuela törvényes elnökeként ismerték el Gonzálezt. És bár a baloldal a kezdeményezés ellen voksolt, másnap Pedro Sánchez miniszterelnök a kormánypalotában fogadta a politikust és ő is biztosította arról, hogy Spanyolország segíteni fog abban a harcban, amit a demokráciáért és az emberi jogokért folytat hazájában. A venezuelai parlament elnöke a történtek miatt azt javasolta a Maduro-kormánynak, hogy szakítson meg minden diplomáciai és gazdasági kapcsolatot Spanyolországgal. 

Ezt követően hétvégén tovább eszkalálódott a krízis a két ország között, miután letartóztattak két spanyol állampolgárt Venezuelában. A dél-amerikai ország kormánya azt állítja, hogy mindketten kapcsolatban állnak a spanyol Nemzeti Hírszerző Központtal (CNI), és az Egyesült Államokkal együttműködve különböző terrorakciókat akartak végrehajtani, amelyeknek része lett volna Nicolás Maduro meggyilkolása is. A spanyol külügyminiszter vasárnap délután cáfolta ezeket az állításokat. 

Feijóo és González találkozója ugyanarra a napra esik, amikor az Európai Parlament megvitatja a július 28-i venezuelai választások eredményének elismerésére vonatkozó kezdeményezést. A konzervatív pártvezér ezt követően egy másik indítványt terjeszt a spanyol felsőház elé, ahol abszolút többsége van, amelynek az a célja, hogy még inkább sürgesse a baloldali kormányt González venezuelai elnökként való elismerése terén.

Az Alapjogokért Központ (AK) madridi irodája eközben szintén kedden egy kerekasztal-beszélgetést tart a spanyol fővárosban, amelynek témája Venezuela helyzete lesz a szocialista vezetés által elcsalt választások után. Az eseményt Farkas Vajk, az AK madridi irodavezetője nyitja meg. 

Mivel Venezuela sorsának kulcsa a venezuelaiak kezében van, ezért három venezuelait kértünk fel, hogy elemezze a helyzetet. A résztvevők között lesz Alejandro Peña ellenzéki politikus, író, akit politikai okokból bebörtönzött az ottani szocialista rezsim. Több könyvet is írt a latin-amerikai baloldali pártok és mozgalmak által alapított Sao-Paulo Fórumról, a narkokommunista latin-amerikai internacionáléról. A választási csalásokról szóló könyvét pedig ezen a héten mutatjuk be Budapesten

– számolt be lapunknak Farkas Vajk az esemény részleteiről.

A rendezvény résztvevői között lesz továbbá Edmaly Maucó, a jobboldali Vox pártalapítványa, a Disenso szóvivője, továbbá David Placer is, aki az egyik legismertebb venezuelai vlogger Spanyolországban. Az AK madridi irodavezetője hozzátette, hogy a kerekasztal-beszélgetést kiemelt fontosságú eseménynek tartják, mert véleményük szerint Latin-Amerikában is szükség van a neo-marxista woke-erők elleni küzdelemre.

Borítókép: Alberto Núnez Feijóo, a spanyol Néppárt (PP) elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.