Vlagyimir Putyin: harmincnégy ország szeretne részt venni a BRICS tevékenységében

Harmincnégy ország szeretne valamilyen formában részt venni a BRICS tevékenységében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a tömörülés magas rangú képviselőinek biztonsági kérdésekkel foglalkozó csütörtöki találkozóján.

Forrás: MTI2024. 09. 12. 15:33
Vlagyimir Putyin orosz elnök az iráni parlament konzervatív elnökével, Mohammad Bagher Ghalibaffal (a képen nem látható) a BRICS (a Brazíliát, Oroszországot és Indiát magában foglaló blokk) parlamenti fórumán Szentpéterváron 2024. július 11-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök az iráni parlament konzervatív elnökével, Mohammad Bagher Ghalibaffal (a képen nem látható) a BRICS (a Brazíliát, Oroszországot és Indiát magában foglaló blokk) parlamenti fórumán Szentpéterváron 2024. július 11-én Fotó: Valery Sharifulin Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölte, hogy Oroszország a BRICS soros elnökeként elősegítette az új tagországok leggyorsabb és legszervesebb integrációját a közösség valamennyi mechanizmusába. Felkérte a tagországok képviselőit, közöljék az államfőikkel, hogy szívesen látják őket az október 22–24-én Kazanyban esedékes csúcstalálkozón, ahol a tervek szerint érdemben megvitatják az átfogó partnerség további erősítésének kilátásait. 

Hakan Fidan török ​​külügyminiszter a BRICS+ ülésszak alkalmával találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Nyizsnyij Novgorodban, Oroszországban 2024. június 11-én
Hakan Fidan török ​​külügyminiszter a BRICS+ ülésszak alkalmával találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Nyizsnyij Novgorodban, Oroszországban 2024. június 11-én (Fotó: Anadolu/AFP/Sefa Karacan)

Az orosz diplomácia vezetője, Szergej Lavrov korábban elmondta: a BRICS-országok külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy szünetet tartanak az új tagok felvételében. Helyettese, Szergej Rjabkov közölte, hogy most dolgozzák ki a partnerországok új kategóriájának kritériumait. Ezeket – a partnerországok listájával együtt – a kazanyi csúcstalálkozóig jóváhagyásra benyújtják a tagállamok vezetőinek, írta az MTI.

Putyin csütörtökön különmegbeszélést folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, aki bejelentette, hogy Hszi Csin-ping elnök részt vesz majd a kazanyi csúcson. Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy Moszkva és Peking síkraszáll az igazságos és demokratikus, a nemzetközi jogon, a szuverenitáson és az egyenlőségen alapuló világrend elvei mellett, amelyeket szerinte a globális dél országai – amelyek a világ többségét alkotják – is támogatnak. 

Az idei orosz BRICS-elnökség elején a közösség eredeti felálláshoz – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – új tagként Etiópia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia csatlakozott.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az iráni parlament konzervatív elnökével, Mohammad Bagher Ghalibaffal (a képen nem látható) a BRICS parlamenti fórumán Szentpéterváron 2024. július 11-én (Fotó: AFP/Valery Sharifulin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.