Zelenszkij a Kremlre akar csapást mérni, és nem pusztán átvitt értelemben

Megjegyezte, hogy fokozatosan áthelyezi a háborút Oroszországba, hogy Putyin érezze a nyomást.

Forrás: unian.ua2024. 09. 06. 21:13
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az 50. The European House-Ambrossetti fórum nyitónapján
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az 50. The European House-Ambrossetti fórum nyitónapján Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem lehetett csapást mérni a Kremlre. Az államfő ezt az 50. Ambrosetti Nemzetközi Fórum ülésén való részvétele során mondta – írta meg a Unian.ua.

Megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb rakétákat keres szerte a világon, hogy „tovább gyilkolhassa az ukrán gyerekeket”, miközben Ukrajna légvédelmi rendszereket próbál találni, hogy megvédje magát.

Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajna saját drónokat és rakétákat fejlesztett ki, és „fokozatosan elvisszük ezt a háborút Oroszországba, hogy Putyin végül megérezze a nyomást.

A nagy hatótávolságú fegyverekről szólva az elnök megjegyezte, hogy hálás partnereinek a segítségért.

De vannak hibák. Amikor arról beszélünk, hogy például Olaszország vagy valaki más attól fél, hogy eltaláljuk a Kremlt, sajnálom, hogy ezt nem tudjuk megtenni…

 – mondta Zelenszkij. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a kérdés komoly, mivel Oroszország havonta több mint 4000 légibombát használ az ukrán frontvonal területén.

Hogyan használják őket? Repülőgépekből. A repülőgépek katonai repülőtereken vannak, messze a határainktól: 100, 150, 300 kilométerre. Mit akarunk, hogyan használjuk ezeket a nagy hatótávolságú fegyvereket? Katonai repülőterek ellen

 – mondta az elnök, hozzátéve, hogy Ukrajna nem céloz meg civil objektumokat.

„Az ukránok jobban akarják, hogy ez a háború véget érjen, mint bárki más a világon” – tette hozzá Volodimir Zelenszkij a hivatalos elnöki honlapján megjelent szöveg szerint.

Szerencsére vannak légvédelmi rendszereink – Olaszországnak is köszönhetően. De nem elég biztosítani az egész területünket és visszaverni minden orosz támadást

 – magyarázta.

Volodimir Zelenszkij szerint Oroszország Phenjan ballisztikus rakétáival, Teheránból támadó drónokkal és a szibériai olajból származó hatalmas pénzösszegekkel próbálja elhúzni a háborút, amennyire csak lehetséges. 

„De nap mint nap menedékeket építünk és ... földalatti fegyvergyártó létesítményeket hozunk létre, hogy az ukrán katonák megvédhessék magukat akkor is, ha a partnereinktől érkező szállítmányok késnek” – mondta. „Ukrajna megérdemli, hogy biztonságban legyen” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij, emlékeztetve arra, hogy a fórumon találkozik Giorgia Meloni olasz kormányfővel. Arra is készül – tette hozzá –, hogy együtt legyen  az olasz üzleti élet képviselőivel.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az 50. The European House-Ambrossetti fórum nyitónapján (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.