A hadgyakorlat, ami komoly aggodalomra ad okot Nyugaton

Az orosz és belarusz hadsereg megkezdte a felkészülést a 2025-ös Zapad hadgyakorlatra, amely minden eddiginél nagyobb méretű és jelentőségű lesz a két ország katonai együttműködésében. A gyakorlat célja a NATO-val szembeni védekezés és az esetleges nukleáris konfliktusra való felkészülés.

2024. 10. 23. 12:14
Vlagyimir Putyin orosz elnök, Andrej Belousov orosz védelmi miniszter és Alekszandr Mojszejev admirális, az orosz haditengerészet főparancsnoka részt vesz az orosz haditengerészet napja alkalmából rendezett főparádén Szentpéterváron 2024. július 28-án.
Vlagyimir Putyin orosz elnök, Andrej Belousov orosz védelmi miniszter és Alekszandr Mojszejev admirális, az orosz haditengerészet főparancsnoka részt vesz az orosz haditengerészet napja alkalmából rendezett főparádén Szentpéterváron 2024. július 28-án. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz és belarusz védelmi minisztériumok közös ülésén bejelentették, hogy megkezdődött a felkészülés a 2025-ben esedékes Zapad hadgyakorlatra. A gyakorlat minden eddiginél nagyobb jelentőségű lesz a két ország katonai együttműködésében, és egyértelműen a NATO-val szembeni elrettentést szolgálja.

Viktor Hrenyin belarusz védelmi miniszter kijelentette, hogy a Zapad 2025 lesz „a fő esemény a katonai parancsnoki központok és csapatok közös kiképzésében 2025-ben”. 

A hadgyakorlat tervezése során figyelembe veszik az ukrajnai „különleges katonai művelet” tapasztalatait is. Ez arra utal, hogy Oroszország és Belarusszia fokozottan készül egy esetleges NATO-val való konfrontációra, felhasználva az Ukrajnában szerzett harci tapasztalatokat.

Andrej Beluszov orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy hamarosan befejezik a katonai biztonsági garanciákról szóló megállapodás és Oroszország és Belarusszia új biztonsági koncepciójának kidolgozását. Ez a dokumentum várhatóan megerősíti a két ország katonai szövetségét és közös védelmi stratégiáját.

Különös aggodalomra ad okot, hogy az orosz állami politika lehetővé teszi nukleáris csapás végrehajtását Belarusszia elleni agresszió esetén is. Ez jelentősen kiterjeszti Oroszország nukleáris elrettentő erejét, és fokozza a feszültséget a NATO-val.

Az orosz védelmi minisztérium figyelmeztetett, hogy a Nyugat növekvő részvétele az ukrajnai konfliktusban a nukleáris hatalmak összecsapásának veszélyével fenyeget. 

Az orosz–belarusz katonai együttműködés erősítése válasz a NATO növekvő aktivitására a régióban. 2024-ben a NATO a hidegháború óta legnagyobb hadgyakorlat-sorozatát hajtotta végre, amelyben közvetlen Oroszországgal és szövetségeseivel való konfliktus forgatókönyveit gyakorolták.

A Zapad 2025 hadgyakorlat várhatóan demonstrálni fogja Oroszország és Fehéroroszország közös katonai képességeit és elszántságát. A gyakorlat során tesztelik majd „a regionális harccsoport harckészültségi szintjét a gyakorlatban, valamint a csapatok képességét a kijelölt célok közös végrehajtására” – mondta Hrenyin miniszter. Az orosz és fehérorosz vezetés hangsúlyozza, hogy a hadgyakorlat tisztán védelmi jellegű, és célja a két ország közös védelmi képességeinek fejlesztése.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök, Andrej Belousov orosz védelmi miniszter és Alekszandr Mojszejev admirális, az orosz haditengerészet főparancsnoka részt vesz az orosz haditengerészet napja alkalmából rendezett főparádén Szentpéterváron 2024. július 28-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.