A Hamász és a Hezbollah is rakétákkal támadja Izraelt

Hétfő reggel Izrael északi és középső részén megszólaltak a légiriadó szirénái, az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah és a Gázai övezetben működő Hamász iszlamista terrorszervezet rakétákat indított az északon fekvő Galileára és Tel-Avivra. Az izraeli hadsereg újabb hadosztályt vezényelt a libanoni határra – jelentették.

Forrás: MTI2024. 10. 07. 10:57
Az izraeli erők 2024. október 7-én egy katonai rajtaütés során (Fotó: AFP)
Az izraeli erők 2024. október 7-én egy katonai rajtaütés során (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadsereg közlése szerint a 91. hadosztály már vasárnap este csatlakozott a Dél-Libanonban folytatott szárazföldi hadjárathoz. Ezt az egységet az elmúlt két hétben toborozták és képezték ki erre a feladatra, és már megkezdte fókuszált és korlátozott tevékenységét a határ térségében. Ez a harmadik hadosztály a 98. és a 36. hadosztály mellett, melyek mintegy egy hete kezdték harcukat Dél-Libanonban. 

A 91. hadosztály a háború egy évvel ezelőtti kezdete óta elsősorban a térség településeinek védelmét látta el a libanoni határnál. Megakadályozták, hogy a Hezbollah rajtaütéseket hajtson végre az ország északi részén, és támadta a mozgalom infrastruktúráját. 

Hétfő reggel a nyugat-galileai Kfar Vradimban rakéták csapódtak egy lakóházba és egy parkolóba. Több autó kigyulladt, de a rendőrség tájékoztatása alapján nem történt személyi sérülés. Az izraeli haderő szerint mintegy húsz rakétát indítottak erre a területre, melyek közül többet elfogtak. 

A Gázai övezetből, Hán-Juniszból délelőtt öt rakétát indítottak az ország középső része felé. Tel-Avivban és környékén az óvóhelyekre menekültek az emberek. Ketten könnyebben megsebesültek a rakétatámadás következtében Kfar Habadban. A Hamász jelentkezett a rakétakilövések elkövetőjeként. 

A polgári védelem kétezer főben maximálta a tel-avivi esti alternatív, az elhurcoltak családtagjai szervezte megemlékezés résztvevőinek számát a biztonsági helyzet, a rakétafenyegetés miatt. A szervezők negyvenezer ember jelenlétét tervezték a Jarkon parkban, a jegyek mind elfogytak a múlt hónapban a meghirdetést követő nyolc órán belül.

 

Borítókép: Az izraeli erők 2024. október 7-én egy katonai rajtaütés során (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.